Teljes jogú lakosoknak nyilvánította a kutyákat és macskákat egy spanyol város

Teljes jogú lakosoknak nyilvánította a kutyákat és a macskákat az észak-spanyolországi Trigueros del Valle város - tudósított az ABC című napilap szerdán.

A beszámoló szerint a város vezetése egyhangú döntéssel fogadta el a javaslatot, amelyben kimondják, hogy a háziállatok "nem emberi lakosai" a városnak.

Pedro J. Pérez polgármester elmondta: ezzel a város vállalja a háziállatok gyámságát és abban az esetben, ha tudomásukra jut, hogy egy kutyát vagy egy macskát elhanyagolnak vagy bántalmaznak, az önkormányzat védelmébe veszi és gondoskodik számára megfelelő elhelyezésről.

Az állatvédők fontos lépésnek nevezték Trigueros del Valle döntését és remélik, hogy más városok is hasonlóan járnak el Spanyolországban. Úgy tudni, hogy több helyen foglalkoznak a javaslattal, amelyet egyébként egy állatvédő szervezet kezdeményezett. 

Az egyik legnagyobb állatvédő szervezet, a PACMA szerint Spanyolországban évente mintegy 150 ezer háziállatot hanyagolnak el vagy bántalmaznak. Emiatt azonban még sosem ítéltek el senkit. A kiszabható maximális bírság összege 300 euró és az állatvédők úgy vélik, hogy ennek nincs elég visszatartó ereje.

Kimaradt?