A BBTE a világ legjobb ezer egyeteme között

Romániából két felsőoktatási intézményt rangsoroltak a világ első ezer egyeteme közé, a Center for World University Rankings (CWUR) 2015-ös felmérése alapján 25 ezer egyetem közül válogatták ki a legjobb ezret (a CWUR a Top 500 Shanghai-nál nagyobb adatbázissal rendelkezik). 

A rangsorba a Bukaresti Egyetem (986. hely) és a Babeș-Bolyai Tudományegyetem (987. hely) került, mindkettő hasonló pontszámmal (44,04 pont). Maximális 100 pontot csak a Harvard Egyetem kapta meg.

A magyarországi egyetemek közül több intézmény is felkerült a listára, a legjobb helyen (458. hely) az Eötvös Lóránd Egyetem szerepel.
 
A Center for World University Rankings (CWUR) a rangsor összeállításakor a következő szempontokat vizsgálja az egyetemeknél: az oktatás minősége, a végzettek munkaerőpiacon való elhelyezkedése és az oktatói (akadémiai) közösség felkészültsége (mindenik 25 százalék arányban). 

Az oktatás minősége fejezetnél a Bukaresti Egyetem a 237. helyre és a BBTE 367. helyre került, az akadémiai közösség szempontjából mindként egyetem a 218. helyen, a végzettek elhelyezkedése alapján pedig 567. helyre került világviszonylatban. 

A rangsor élvonalában olyan egyetem találhatók az amerikai Harvard University-n kívül, mint a Stanford University és a Massachussetts Institute of Technology. Ezeket két angol egyetem követi: University of Cambridge és a University of Oxford. Az ezer egyetem közül a rangsorban 229 amerikai, 83 kínai, 74 japán, 65 angol, 55 német és 49 francia egyetem kapott helyet. 

Kimaradt?