A kutyákat is fenyegeti az elhízás veszélye

Minden negyedik kutya túlsúlyosnak bizonyult a világ legnagyobb kutyakiállításán, írja egy állatorvosi szaklap. A Nagy-Britanniában évente rendezett Crufts kutyakiállítás (amelyet a világ legnagyobb ilyen rendezvényének tartanak) képeinek elemzéséből kiderült, hogy a benevezett kutyák negyedének a testtömege meghaladja az ideálist.

A kutatók következtetéseiket 28 kutyafajta 1120 online elérhető képeinek elemzéséből vonták le. Az elhízott kutyák fele a Crufts kiállításon szereplő állatokból került ki. A kutatók állítása szerint a kiállítási kutyák képeinek széles körű elterjedése az interneten elfogadottá teszi a kutyák elhízottságát, holott ez komoly problémákat okoz. A túlsúly – az emberekhez hasonlóan – a kutyáknál is ortopédiai gondokkal, diabétesszel, légzőszervi megbetegedésekkel és bizonyos ráktípusokkal kapcsolódik össze.

A tanulmányba csak a 2001 és 2013 között elsőtől ötödik helyezett, felnőtt kutyákat vették be. A kóddal jelölt és anonimizált képekből végül 960-at tartottak alkalmasnak az értékelésre. Ezután egy második személy osztályozta egy ülés alatt mindegyik kutya testi jellemzőit egy előzetesen validált módszer szerint. A kutyakiállításon szerepelt négyből három kutya (708, 74%) ideális kondícióban volt, és nem volt túlsúlyos. De a kutyák egynegyed (252, 26%) elhízottnak számított.

 

A legtöbb túlsúlyos kutya három fajtából – mopsz, basset hound és labrador retriever – került ki. A mopszképeken szereplő kutyák 80 százaléka, a basset houndokról és a labradorokról készült képeken lévő kutyák nagyjából kétharmada (68, illetve 63 százalék) volt elhízott. A legkisebb eséllyel túlsúlyos kutyák közé többek közt az óriás uszkár, a dobermann és a magyar vizsla került.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a kutyakiállításon kisebb gyakorisággal fordultak elő túlsúlyos kutyák, mint a kedvencként tartott kutyák között. Ennek ellenére nem lehet szó nélkül hagyni azt a tényt, hogy még a kiállítási kutyák negyede is elhízott. „Ezek a kutyák testesítik meg a fajták ideális jellegeit, és fennáll a veszély, hogy a nagyfokú médiamegjelenés hátrányosan befolyásolhatja a tulajdonosok elképzeléseit az ideális testalkatról” – mondták a cikk szerzői.

Kimaradt?