Az alkotmánybíróságon intéztek támadást Ponta ellen a liberálisok

Alkotmánybíróságon támadta meg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) azt a határozatot, amellyel a parlamenti többség megakadályozott egy bűnvádi eljárást a korrupciógyanúba keveredett Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő ellen - közölte pénteken Ludovic Orban, a PNL alelnöke.

Orban hozzátette: a házszabály azon cikkelye ellen is óvást emeltek, amelynek alapján a parlamenti voksolást megszervezték.  A PNL a bűnvádi eljárás elindítását megakadályozó határozat érvénytelenítését kérte az alkotmánybíróságtól.

A legfőbb ügyész azt kérte a képviselőháztól járuljon hozzá, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) összeférhetetlenség gyanújával indítson bűnvádi eljárást a (parlamenti mandátummal is rendelkező) miniszterelnök ellen. A képviselőház a június 9-i szavazáson úgy döntött: nem adja ki Pontát az igazságszolgáltatásnak.

Az ellenzéki párt azt tartja alaptörvénybe ütközőnek, hogy - a házszabály előírásának megfelelően - nem a legfőbb ügyész kéréséről voksolt a parlament, hanem a jogi bizottság határozati javaslatáról, amelyben a testület Ponta kiadásának elutasítását indítványozta. Orban szerint így akkor sem indulhatott volna eljárás a miniszterelnök ellen, ha ezzel a képviselők többsége egyetért, voksukkal ugyanis legfeljebb a jogi bizottság javaslatát utasíthatták volna el. A PNL értelmezésében az a tény, hogy nem a legfőbb ügyész kiadatási kéréséről rendeztek szavazást, eltorzítja a képviselői mentességre vonatkozó alkotmányos előírás értelmét.

Ezzel gyanúsítják

A DNA június 5-én gyanúsítottként idézte be a miniszterelnököt, akit 2007-2008-as ügyvédi ténykedésével kapcsolatban okirat-hamisítással, pénzmosással és adócsalásban való bűnsegédlettel gyanúsít. Ezekre a vádpontokra nem vonatkozik a parlamenti mentessége.

Az ügyészség szerint Ponta miniszterelnökként az összeférhetetlenségi szabályokat is megsértette, amikor korábbi üzlettársát, Dan Sova szenátort különböző miniszteri tisztségekbe juttatta. Ez utóbbi, összeférhetetlenségi gyanú esetében rendeztek szavazást a parlamentben, amely nem járult hozzá, hogy az igazságszolgáltatás lefolytassa a bűnvádi eljárást.
    

Kapcsolódók

Kimaradt?