Hatott Băsescu levele? Leváltották Dan Mihalachét

Victor Ponta miniszterelnök leváltotta tisztségéből Dan Mihalache kormányfőtitkár-helyettest, egyikét a négy kormánytagnak, akik esetében összeférhetetlenséget állapított meg a közhivatalnokok vagyonosodását vizsgáló Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI).

Kormányfőtitkár-helyettesi kinevezése után idén Mihalache még egy hónapig egy magáncégnél is vezető tisztséget töltött be, amivel megsértette az összeférhetetlenségi törvényt - derült ki az ANI pénteki közleményéből.

A kormányfőtitkár-helyettes a hét végén éles kirohanást intézett egy tévéműsorban az ANI vezetője, Horia Georgescu ellen. Arra a felvetésre, hogy az Egyesült Államok bukaresti nagykövete szerint az ANI-törvény esetleges módosítását megsínylené az amerikai-román stratégiai partnerség, Mihalache azt mondta: "Ez hidegen hagy. Ha az amerikai-román partnerség Horia Georgescu személyén múlik, akkor jobb anélkül".266635-dan-mihalache

Ponta: semmi köze Băsescu leveléhez

Traian Băsescu államfő hétfőn bejelentette: levélben kérte Victor Ponta kormányfőt, hogy a feddhetetlenségi ügynökség által meggyanúsított kormánytagokat váltsa le. A miniszterelnök korábban azt mondta, az ANI megállapításai a kormánytagok "jelenlegi tevékenységét nem érintik", de leszögezte: ha kiderül, hogy megalapozott a felmerült gyanú, az érintettek nem maradhatnak a kormányban.

Victor Ponta kedden azt mondta: Mihalache leváltásának nincs köze sem az ANI vizsgálódásaihoz, sem az államfő leveléhez. Tájékoztatása szerint a kormányfőtitkár-helyettesnek azért kellett távoznia, mert a kormány nevében nyilatkozott olyan kérdésekben, amelyekben csak a miniszterelnök vagy a szóvivője jogosult állást foglalni.

Kimaradt?