Az oktatási tárca bizottsága szerint nem plagizált az ideiglenes kormányfő

A kormány alárendeltségébe tartozó tudományos kutatások etikai bizottsága megállapította, hogy Gabriel Oprea ideiglenes miniszterelnök nem követte el a plágium vétségét doktori dolgozata megírásakor - közölte szerdán az oktatási minisztérium.

A testület azt követően foglalt állást, hogy hat nappal korábban a Bukaresti Tudományegyetem etikai bizottsága plágiumgyanú miatt vizsgálatot indított Oprea doktori dolgozata ügyében. A Hotnews hírportálon megjelent elemzés szerint ugyanis a dolgozat több olyan bekezdést tartalmaz, amelyeket a szerző más tudományos munkákból vett át forrásmegjelölés nélkül. Az egyetem etikai bizottsága még nem közölte saját vizsgálatának eredményét.

Az oktatási minisztérium leszögezte, hogy az ő alárendeltségébe tartozó etikai bizottság az egyedüli, amely a magas rangú tisztségviselők elleni hasonló feljelentések tisztázására hivatott. A minisztérium közleménye szerint a bizottság megállapította: Oprea dolgozata esetében nem igazolódott be a plágiumgyanú. Hozzáteszik, hogy a tudományos munkát "a jog(tudomány) területén elismert, tekintélyes szakemberek vizsgálták meg".

A hivatalát várhatóan csütörtökön ismét átvevő Victor Ponta miniszterelnököt - aki térdműtéten esett át Törökországban, és erre az időszakra helyettesítette az egyébként miniszterelnök-helyettes Oprea - 2012-ben szintén plágiummal vádolták meg. Akkor a bukaresti egyetem etikai bizottsága mellett az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács is megállapította az ő esetében a plágiumot, de a testületet az akkori oktatási miniszter feloszlatta, még mielőtt döntését közzétehette volna. Ponta végül tavaly decemberben önként mondott le doktori címéről.

Oprea 2000-ben védte meg A büntetőjogi feljelentés eljárása című doktori dolgozatát a Bukaresti Tudományegyetem jogi karán.

Kapcsolódók

Kimaradt?