Van is, meg nincs is etikai kódex Hargita megyében

Nem írják alá a felek azt a Hargita megyére érvényes tíz pontos választási etikai kódexet, amelyet két RMDSZ-es jelölt, Korodi Attila és Tánczos Barna javasolt az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) megyei szervezetének.

Az EMNP ugyanis nem értett egyet a hatodik ponttal, amely így szól: „Egymás szimbólumait, plakáton használt fényképeit vagy azok megtévesztő hasonmásait, legyenek ezek korábbi választási kampányokban használt szimbólumok, fényképek, a felek nem használhatják."

Ezt a pontot korábban azért javasoltak Korodiék, mert a néppártiak az alternatív küszöböt népszerűsítő, „6:3-as" kampányukban azokat az arculati elemeket használták fel, amelyeket korábban az RMDSZ a népszámlálási kampányban alkalmazott.korodi-atilla

Az EMNP múlt hét végén eljuttatta a két RMDSZ-es jelöltnek az etikai kódexre vonatkozó saját változatát. Ez tulajdonképpen megegyezik Korodiék javaslataival, de nem tartalmazza a hatodik pontot. Ezt azonban a két RMDSZ-es politikus elfogadhatatlannak tartja, és nem áll szándékában aláírni ebben a formában az etikai kódexet.

„Az arculati elemek a kampány nagyon fontos részét képezik, ezért ragaszkodunk ahhoz, hogy a hatodik pont is szerepeljen a kódexben. Nem szabad a választókat megtéveszteni. Ilyen körülmények között nem írunk alá semmit, de örülünk, hogy az EMNP a többi javaslatainkat elfogadhatónak tartja" – nyilatkozta Korodi Attila képviselőjelölt a maszol.ro-nak.

A politikus úgy fogalmazott: szerinte a csíki emberek csak nyertek azzal, hogy az RMDSZ javaslatait az EMNP legalább részben betartja. Hangsúlyozta, az általuk javasolt szigorúbb etikai kódex aláírás nélkül is kötelezettség, amelyért felelősséget is vállalnak a választás tisztasága érdekében, bízva abban, hogy az EMNP is betartja saját vállalásait.

Kovács Péter: az embereket nem lehet ilyen csirkefogóstílusban átverni. Nem kívánja jogi útra terelni az RMDSZ azt, hogy az EMNP a választókat megtévesztő módon lemásolta a szövetség korábbi kampányainak arculati elemeit – mondta a maszol.ro kérdésre Kovács Péter kampányfőnök, aki szerint a néppárt eljárása nem fogja befolyásolni az RMDSZ kampányának hatékonyságát. „Az EMNP elnöke a lopás tényét el is ismerte, de úgy fogalmazott, hogy kölcsönvették az arculati elemeket. Csakhogy a kölcsönbe vétel előtt előbb kölcsön szokás kérni. Az EMNP egyik kampánykiadványában egyébként ellopták az RMDSZ fényképeit. Ezt végül el is ismerték, elnézést is kértek, de a lopás attól még lopás marad. Úgy vélem, az emberek tisztában vannak a lopás fogalmával.  Az embereket nem lehet ilyen csirkefogóstílusban átverni” – fogalmazott a kampányfőnök.

Kimaradt?