Így élnek a nők uralta nomádok a Szaharában (GALÉRIA)

Az afrikai nomád tuaregek a berberek egy csoportját alkotják, akik több mint ezer éve a Szaharában élnek. Annak ellenére, hogy tradícióikhoz számos tekintetben ragaszkodtak, a háttérben haladás jellemezte őket, többek között a nők jogai terén. Mindez veszélyeztetve van az iszlám erősödése miatt.

Valójában nem is egyenjogúság, hanem a legtöbb társadalomtól eltérően nem férfi-, hanem egyfajta nőuralom jellemző rájuk. A családi vérvonal a nőkön keresztül vezetődik le, a sátrakat és állatokat is a nők birtokolják.

A házassági szerződések és válások mindennaposak, ez utóbbi miatt a szülők rendszerint "válási partikat" csapnak az egyedülállóvá váló lányoknak, hogy a férfiakkal tudassák, újra van lehetőségük megszerezni őt. Házasság előtt a nőknek akárhány szexuális partnerük lehet, az egyetlen kikötés, hogy a a magánéletre vonatkozó szigorú szabályoknak eleget tegyenek, például annak, hogy a férfi sötétedés után léphet be a sátorba, és napkelte előtt el kell hagynia azt.

A férfiakat "a Szahara kék embereinek" nevezik, mert jellegzetes indigó színű kendőjük festéke az arcukat is átszínezi. A férfiak eltakarják az arcukat, míg a nők nem – ez pedig egy olyan jellegzetesség, ami az iszlámban elfogadhatatlan. A rejtélyre 2001-ben derült fény, amikor egy fotós rákérdezett a különbségekre: azt válaszolták, a nő arca szép, a férfiak pedig szeretnék látni.

A nők ugyanakkor nem vesznek részt közvetlenül a politikában, de a Tuareg Politikai Pártban a férfiak nagy értéket tulajdonítanak a véleményüknek.

A tuaregek évtizedes függetlenségi harca oda vezetett korábban, hogy szélsőséges iszlamista csoportokhoz csatlakoztak az ügy érdekében. Ezek a partneri viszonyok ugyan dugába dőltek, most azonban az Iszlám Állammal és a Boko Harammal kell farkasszemet nézniük. Saját kultúrájukra kezdenek féktelen és istentelen hagyatékként gondolni, ezt pedig elsősorban a nők szabadsága miatt látják így – ezért aztán egyre több nő ölti magára a kendőt.

Remény azonban van kultúrájuk megmaradására, hiszen sokan azt gondolják, a legelőnyösebb az a társadalmi berendezkedés számukra, amit az elmúlt ezer évben kialakítottak.

Kimaradt?