Elhunyt az SMS atyjaként ismert finn feltaláló

Bár az SMS feltalálójaként is ismerik a finn Makkonent, mindig sietett leszögezni, hogy nem egyedül az övé az érdem. Hatvanhárom évesen, betegség következtében halt meg.

Matti Makkonen a mobilhálózatokon keresztül történő üzenetküldés lehetőségének megteremtésében játszott fontos szerepet – számolt be róla a BBC. A finn férfi az első SMS elküldésének húszéves évfordulóján beszélt arról: nemcsak neki köszönhető a szöveges üzenetküldés lehetősége, és a Nokia sokat segített a szolgáltatás népszerűvé tételében. „A szolgáltatás valódi felfutása, ahogy én látom, akkor kezdődött, amikor a Nokia bejelentette az első termék piacra dobását, amivel már könnyen lehetett üzeneteket küldeni másoknak” – mondta. (Ez volt a Nokia 2010-es 1994-ben.)

Makkonen korábban kijelentette azt is, hogy ő maga sosem használta az ún. SMS-nyelvet (találó nevén „txt spk”), habár úgy gondolta, hogy az SMS-ezés kihatással lehet a nyelv fejlődésére is. A férfi 2012-ben SMS-interjút adott a BBC-nek: akkor elmondta, hogy húsz éve, a szolgáltatás beindulásakor még nem gondolta azt egy különálló dolognak, csak olyasminek, ami részét képezte a telefonos kommunikáció forradalmasításának. Az interjúból kiderült az is, hogy Makkonen sosem látott pénzt a szolgáltatásból, mivel nem védette le az ötletet, állítása szerint viszont az ötlete nem is volt szerinte szabadalmaztatható, csupán egyike volt az első embereknek, akik megértették a szöveges üzenetküldés bevezetésében rejlő lehetőséget.

Az első SMS-t 1992. december 3-án küldték el egy PC-ről egy mobiltelefonra, és csupán annyiból állt, hogy „boldog karácsonyt”. A szolgáltatás ötlete viszont még 1984-re nyúlik vissza, a köztisztviselőként dolgozó Makkonen ekkor állt elő a szöveges üzenetküldés ötletével. Bár a 2010-es évek végén már egyre kevesebb SMS-t küldenek el, népszerűségét azért őrzi az évente elküldött trilliónyi szöveges üzenettel.

Kapcsolódók

Kimaradt?