„Nem” a PET-országra: hulladékelnyelő gépek az áruházakban

A PET és alumíniumcsomagolásokat külön erre a célra felszerelt készülékekbe lehet majd gyűjteni a nagy üzletláncok kialakított helyszínein. Azok, akik így szabadulnak meg a hulladékoktól darabonként 5 bani értékű ajándékutalvány kapnak, ezt vásárláskor válthatják be.

Egyezményt írtak alá az érintett felek

A hulladékbegyűjtést és újrahasznosítást elősegítő egyezményt hétfőn írták alá az üzletláncok és újrahasznosítók képviselői a Környezetvédelmi Minisztériumban, Victor Ponta miniszterelnök jelenlétében.PET

Rovana Plumb környezetvédelmi tárcavezetővel Delia Nica, a romániai üzletláncok szövetségének (AMRCR) alelnöke és Constantin Damov, a Green Group alapítója kötötte meg a szerződést. Az egyezmény értelmében az újrahasznosítok megvásárolják és biztosítják a készülékeket az üzletláncokban, míg az áruházak tulajdonosai fedezik az ajándékutalványok értékét.PET3

A környezetvédelmi minisztérium az említett módon begyűjtött hulladékok esetében adóengedményeket biztosít.

Egy készülék üzemeltetése harmincezer euró

„A készülékeket fokozatosan helyezik el aszerint, hogy a tulajdonosok mikor kötnek szerződést az újrahasznosítókkal" – részletezte Delia Nica.

Egy készülék 20 ezer euróba kerül, az összeg a fenntartási költségekkel együtt 30 ezer euróra emelkedik – tájékoztatott Constantin Damov. Hozzátette: a rendszer működtetéséhez nem részesülnek sem az európai, sem a környezetvédelmi alap támogatásában.PET2

Két éves próbaidőszak alatt öt ilyen „hulladékfaló" gépet üzemeltettek. Piteşti-en egy hónap alatt 60 086 pillepalack és 21 731 alumínium doboz gyűlt fel egyetlen készülékben – olvasható a Green Group által szervezett felmérésben.

Az állam is támogatná a „hulladékelnyelők" bevezetését

A kormány állami költségvetésből részlegesen támogatná a helyi hatóságokat a szelektív hulladékgyűjtést elősegítő gépek beszerzésében – jelentette be Victor Ponta miniszterelnök. Hangsúlyozta: nem szeretne tovább „PET-országban élni", ahol eldobott üvegek és dobozok hevernek a földön."

„A lakosság sem elégedett a helyzettel, de eddig senki sem tett konkrét lépéseket" – fogalmazott Ponta. Hozzátette: a szelektív hulladékgyűjtő készülékek bevezetését illetően egy országos program lehetőségeit vizsgálják.PET4

„Minél több olyan polgármesteri hivatalt szeretnék látni, amely megvásárolja ezeket a gépeket, őket a szükséges pénz felével hajlandóak vagyunk támogatni" – magyarázta Ponta. Kiemelte: olyan üdülőtelepeket szeretne, amelyek kigyógyulnak a 20. és 21. század „PET-betegségéből" és nincsenek tele hulladékkal, legyen szó hegyvidékről vagy tengerpartról.
Ponta szerint a PET és alumínium hulladékot elnyelő gépeket a nagy éttermek, klubok és stadionok környékén is biztosítani kellene.

Kimaradt?