Hiányos kiállítás emlékszik a romániai Aranykorra Szatmáron

Ceaușescut éltető zenével fogadták a látogatókat annak a kiállításnak a megnyitóján, amelyen a kommunizmust próbálták bemutatni a szatmárnémeti művészeti múzeumban, a hétvégén tartandó Szatmár Megyei Napok programjának keretében.

A közszemlére tett korabeli fényképek és egyéb illusztrációk többsége a „nagy vezér” protokolláris  fogadását és jól megszervezett látogatásait hozta a néző elé, nem pedig azt az álhazafisággal, zászlókkal és himnuszokkal takargatni próbált nyomort, nélkülözést és megaláztatást, ami a rendszer lényege volt.

Az igazi arcát akkor láthattuk volna, ha bemutatják a kenyér és húsbolt előtt várakozó hosszú sorokat, a hőszigetelés nélkül épült blokklakásokat, amelyek falain átfújt a szél, a kisgyermekükkel didergő anyákat, a csupasz fenekű lurkókat, a Duna-csatorna épitéséhez vezényelt, politikailag megbízhatatlannak jelölt embereket, és még annyi mindent.

A szervezők azt ígérik, ezeket is látni fogjuk majd, ha a sebtében összerakott kiállitás rendezésére több idő jut, és végleges helyére kerül, a közigazgatási palota emeleti folyosóira.

Kimaradt?