Szerethetők Bulgária turisztikai látványosságai

Hét nap Bulgáriában, a Rila-hegységben - Bulgária legmagasabb hegysége az aktív pihenésre vágyók paradicsoma, ahol a kirándulók nyugodtan kipróbálhatják magukat a majdnem 3000 méter magas csúcsokon. Rengeteg okunk lett megszeretni a volt szocialista ország magaslatait, és alig néhány kifogásolni valónk akadt.

Tény, hogy Bulgária nem szerepel az EU legnépszerűbb turisztikai ajánlatai között – Uniószerte Spanyolország (252 millió vendégéjszaka), Olaszország (185 millió vendégéjszaka) és Franciaország (131 millió vendégéjszaka) számított a három legnépszerűbb úti célnak a külföldi vendégek (EU-28) körében, akik a vendégéjszakák közel felét (47,7 százalékát) töltötték el ebben a három országban 2013-ban – mégis szívesen és örömmel töltik el ott szabadságukat a turisták, különösen a magyarok, hiszen ők tán kiemelt figyelemmel élvezhetik a bolgár vendégszeretetet. Közös nyelv híján nem tudtuk meg ennek okát, viszont határozottan érezni lehetett az áradó vendégszeretetet a bűvös ungarski szó hallatán.

A tengerpartok igen nagy népszerűségnek örvendenek, a volt szocialista ország jelenleg is az egyik legkedvezőbb elérhető tengerparti üdülést jelenti, nem csupán kedvező árfekvése, de tisztasága miatt is. Mi azonban inkább a hegyekkel foglalkozunk.

Azok, akik túrázni, kirándulni szeretnek, Bulgáriában télen-nyáron szinte mindent megtalálhatnak, amit csak igényként megfogalmaznak. Az ország magas hegyeiben, a legkülönbözőbb magasságokban, jól felszerelt turistaházak, szállodák, panziók és kitűnő sípályák várják a vendégeket. Szezon elején, június közepén meg még olyan nagy a csend a magashegyeken, hogy csupán a menedékházak közelében lehet emberrel találkozni.

A legjobb időpont a túrázásra a nyár, hisz akár még júniusban is befagyhatnak a tavak. Bulgária turizmusa az elmúlt években egyre feljebb lépett a fejlődés lépcsőfokán. A tapasztalat arra enged következtetni, Bulgária igenis igyekszik megszabadulni a szocialista sztereotípiáktól. Ami igazán nehezen megy nekik, az a latin betűk használata. Az egyszerű halandó számára is olvasható útbaigazító táblák a fehér hollónál is ritkább kincsnek számítanak a Rila gerincén.

A rilai Hét-tó völgye

Talán Bulgária legszebb turisztikai látványosságának tekinthetjük ezt a glaciális eredetű tócsoportot a Rila-hegységben. Havas tájak, virágba borult rétek alig száz méteren belül – elképesztő látvány még a hegyhez szokott szem számára is.

A tavak egymás felett találhatók egy völgyben, s patakok, vízesések kötik össze őket. Nem könnyű eljutni a tavakig, habár a székes felvonó jócskán kecsesebbé rövidíti a meredek utat.

A rilai kolostor

Rila, mondhatni Bulgária Jeruzsáleme, egy igen híres ortodox kolostort tár elénk, mely Rilai Szent Jánosról kapta nevét, aki a közelben lévő barlangban élt remeteként még a X. században. A történelem folyamán azonban kirabolták és felégették, mai formáját csak az 1800-as években nyerte el, számos renoválás során.

Elegáns boltívei, csillogó villogó aranyozott ékességei az ortodox fényűzés dicsőségét vetítik az erdős hegyek kellős közepébe. A Rila kolostor megtekintése turisták ezreinek kötelező programja. Gyönyörű temploma 1200 vallási freskót és egy 36 bibliai jelenetet bemutató ikonosztázt rejt. Mindehhez hozzájárul a távolban magasodó a Rila-hegység csúcsainak tökéletes összhangja, a nyugalom a balkáni magaslatokon.

Bulgária komoly potenciált érez az egészség és wellness-turizmusban is, az ország területén európai viszonylatban is igen magas a meleg vizű források száma, amelynek jelenleg a csak öt-hat százalékát használják ki. Mi Sapareva Banja strandján kényeztettük magunkat a hegyi viszontagságok után.

Bár a mi esetünkben kimaradt, a kulturális sokk kedvelői számára is igazi élményt nyújt az európai művészet bölcsőjeként is számon tartott régió, számos látnivalót kínál az ország a klasszikus ókor és a középkor, valamint a bolgár és török nemzeti építészet műemlékeiből.

Minden pozitívuma mellett csupán egyetlen kifogásolni valónk akadt: rendkívül nehéz olyan személyre bukkanni, akivel közös nyelvet beszélhetnénk. Ha Bulgáriában tervezünk kisebb kiruccanást, érdemes egy gyorstalpaló cirill ábécé-ismertetőn is átnyargalni magunkat, adott esetben sokat segíthet, ha tudjuk, hol járunk.  

 

Kimaradt?