Az SZNT senkit sem keresett meg az őrtűzgyújtási akció érdekében

Várhatóan nem alakul ki teljes körű politikai összefogás az SZNT és EMNP által október 25-re tervezett nagyszabású őrtűzgyújtási akció mentén.

 háromszéki MPP és RMDSZ vezetők szerdai közös sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva Tamás Sándor és Kulcsár Terza József is azt nyilatkozták az általuk képviselt szervezeteket mindeddig nem keresték meg a kezdeményezők, nem zajlanak tárgyalások a közös szervezésről.

Korábban Tamás Sándor is azt nyilatkozta, hogy őszre egy nagyszabású teljes Székelyföldet megmozgató akciót terveznek közösen más szervezetekkel. A szerdai sajtótájékoztatón a háromszéki RMDSZ elnöke úgy nyilatkozott: Izsák Balázs SZNT-elnök és az Erdélyi Magyar Néppárt vezetői más utat képzeltek el, nem hajlandóak együttműködni az szövetséggel és a polgári párttal. Ezt megerősítette Kulcsár Terza József is, aki elmondta, érdeklődött az MPP országos vezetőségénél, de az SZNT senkit nem keresett meg, nem indultak tárgyalások az akció közös szervezéséről.

Tamás Sándor szerint nem érdemes két kis akciót szervezni ugyanabban a témában, hiszen bebizonyosodott, hogy a közös, nagyszabású megmozdulás éri el az érintettek ingerküszöbét. Az RMDSZ háromszéki elnöke amúgy kivitelezhetetlennek is tartja az SZNT és EMNP által kezdeményezett őrtűzgyújtást, vagyis, hogy Székelyföld körülbelül 750 km hosszúságú határán, kilométerenként gyújtsanak óriásmáglyát egy előre megállapított időpontban. A háromszéki politikus rámutatott, hogy Székelyföld határának jelentős része erdő között húzódik, ahol nem lehet óriásmáglyát gyújtani, mert veszélyes lenne az erdőre nézve. Az akció célja egyébként az lenne, hogy Bukarest és a nagyvilág tudomására, hogy Székelyföldet sem feldarabolni, sem beolvasztani nem hagyják. 

Kapcsolódók

Kimaradt?