Jelentősen csökken a gyógyszerek ára

Július elsejétől 20 százalékkal csökken az ártámogatott gyógyszerek ára - jelentette be hétfőn Nicolae Bănicioiu egészségügyi miniszter.

A kormánynak már három évvel ezelőtt csökkentenie kellett volna a gyógyszerek árát egy 2009-ben kiadott miniszteri rendelet értelmében - tájékoztat a HotNews. Három évvel ezelőtt a PSD színeiben Ion Bazac vezette az egészségügyi tárcát.

Július elsejétől Romániában lesznek a legolcsóbbak a gyógyszerek az Európai Unióban - mondta Nicolae Bănicioiu. Hozzátette, az árcsökkentéssel kapcsolatban tárgyalásokat folytattak az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap, a gyártók, a forgalmazók és a gyógyszertárak képviselőivel, hogy az intézkedés ne okozzon fennakadást.

Az ártámogatott vagy ingyenes gyógyszerek költségeit az állam állja. Nicolae Bănicioiu elmondta, azzal, hogy a gyógyszerek ára csökken, az államkasszában is több marad, és a betegek is kevesebbet kell, hogy fizessenek. Hozzátette, az államkasszában megmaradó összegek a tárcánál maradnak, és az ártámogatott gyógyszerek listájának megújítására fordítják.

A HotNews szerint érthetetlen, hogy eddig miért nem tartotta be a Ponta-kormány a 2009-ben meghozott miniszteri rendeletet. Eszerint a gyógyszergyártóknak minden évben le kellett volna jelenteniük, hogy mennyivel csökkentették az orvosságok árát más európai országokban, ám ez nem történt meg. A rendelet szerint ugyanis az árcsökkentést Romániában is alkalmazni kellett volna, amit a gyártók elmulasztottak megtenni, sőt több esetben a kormány jóváhagyásával növelték az árakat.

A gyógyszerárakról év elején robbant ki vita. Akkor olyan számok láttak napvilágot, miszerint Romániában bizonyos gyógyszerek 25 százalékkal drágábbak más, gazdagabb EU-tagállamok áraihoz képest. Victor Ponta miniszterelnök február végén a gyógyszerárak csökkentése mellett foglalt állást. 

Kapcsolódók

Kimaradt?