Így ünnepelték a nyári napfordulót a Stonehenge mellett (GALÉRIA)

Erős, hideg szél fújt, de a nyári napforduló ünnep idén megmutatkozott a napkorong Stonehenge kőkori kövei felett. A kultikus összejövetel békés, hétvégi kiránduló hangulatban telt.

Tízezrek ünnepelték vasárnap a nyári napfordulót a délnyugat-angliai Stonehenge ősi köveinél.  A rendőrség által 23 ezer fősre becsült tömeg jórészt békésen, piknikhangulatban köszöntötte a hajnalt az év legrövidebb éjszakájának végén, dacolva a meglehetősen őszies hideggel és a Wiltshire megyei kopár fennsíkon mindig fújó erős széllel.

Az összegyűlteknek ezúttal szerencséjük volt, mivel láthatták az előbukkanó napot, amelyet csak később takartak el a felhők. A korábbi években sokszor bizonyult ünneprontónak a borult égbolt.

A rendőrség vasárnapi beszámolója szerint különösebb rendbontás nem történt, csak "kábítószerrel összefüggő kihágások" miatt vettek őrizetbe kilenc embert.

A Stonehenge melletti napforduló-köszöntés nem volt mindig olyan békés fesztivál, mint most. A rendszeres kultikus összejövetelek 1974-ben kezdődtek, amikor néhány százan a tiltás ellenére átmásztak a köveket akkor övező drótkerítésen, és többen közülük - a kitoloncolásukat elrendelő bírósági végzéssel is dacolva – hat hónapig, a téli napfordulóig a helyszínen maradtak.

Kapcsolódók

Kimaradt?