„Kilenc RMDSZ-es alpolgármestere van Szatmárnémetinek”

Nem fogadja el a Szatmár megyei RMDSZ a román pártok által felajánlott alpolgármesteri tisztséget Szatmárnémetiben – döntötte el a hét végén a szervezet választmánya.

„Nem kívánunk közösséget vállalni a jelenlegi városvezetéssel az elkövetkező szűk egy évben. A tapasztalható csődközeli helyzetért és megvalósítatlan választási ígéretekért a felelősséget kizárólag Dorel Coica polgármesternek és csapatának kell viselnie. Célunk, hogy Szatmárnémetinek 2016 nyarától  olyan polgármestere legyen,aki ismét élhetővé és sikeressé teszi városunkat” – olvasható a döntést indokló közleményben.

A szatmárnémeti RMDSZ elnöke, Kereskényi Gábor szerint a magyar lakosság többsége is egyetértett a poszt elutasításával. „De ezzel nem mondunk le, sőt megerősítjük a magyar lakosság érdekének képviseletét. Mostantól kezdve az RMDSZ-nek kilenc, önkéntes munkában dolgozó alpolgármestere lesz az egy fizetett helyett, s mindenben azon leszünk,hogy  a jövő évben visszaszerezzük a polgármesteri tisztséget!” – hangsúlyozta Kereskényi.

Közel egy hétig tartott a vita a választmány és a városi RMDSZ-frakció között a felajánlott tisztségről. Az egyik tanácskozáson Kelemen Hunor szövetségi elnök is részt vett. „Jobban tudnánk vezetni a várost, ha benne lennénk a vezetésében. Ám a döntés a helyiek dolga. Ha igennel döntenek akkor sem Coica polgármesternek lesz alpolgármestere,hanem a magyarságnak” – mondta a politikus.

Pataki Csaba szenátor, a Szatmár megyei RMDSZ elnöke úgy látja: „Semmi érdekünk  beleülni egy olyan üres  székbe,amivel semmi hatáskör nem jár”.

            

Kapcsolódók

Kimaradt?