„Kovácslabor” is volt a csíkszeredai havi vásárban (GALÉRIA)

Egyszerre élvezték és féltek tőle a gyerekek: milyen mesterség lehet? A legmodernebb felszereltségű „kovácslaborba” is bekukkanthattak szombaton a csíkszeredai helyi termékek vásár érdeklődői.

A Hargita Megyéért Egyesület,,Mesterségem címere” elnevezésű projektjén próbálhatták ki szombaton három hagyományos mesterség – fafaragás, vesszőfonás és patkó kovácsolás – mikéntjét a csíkszeredai megyeházánál nézelődők. Patkókészítés ugyan nem volt, de egy körútra birtokba lehetett venni azt a tükör-tiszta “kovácslabort”, amellyel Jakab Árpád kovácsmester megjelent a bemutatón.

Bekukkantottunk mi is, és megmutatjuk (a szerző felvétele):

http://www.youtube.com/watch?v=GL_m1hGZ-5U

A mester így dolgozott a laborautó-oldalára rögzített kohónál:

http://www.youtube.com/watch?v=ruX18PSquz0

A Communitas Alapítvány és az RMDSZ támogatásával szervezett program célkitűzése, „hogy a modern világban helyet teremtsen a régi korok mesterségeinek, hogy ezáltal felidézze, milyen mesterségekből tartották fenn magukat és családjukat a régi korok emberei” – a szervező Hargita Megyéért Egyesület szerint.

A Hargita Megye Tanácsa és alintézménye, a Hargita Megyei Agrárkamara által minden hónap harmadik szombatján megszervezett hagyományos és helyi termékek kiállításának mai kiadásához csatolt, 10-13 óra között zajló, Mesterségem címere nevű programon a vesszőfonással többen is megpróbálkoztak, Török Csaba fafaragó technikáit is sokan kipróbálták.

http://www.youtube.com/watch?v=02yHSyWr4Os

A  kis- és nagy nézők egybehangzóan úgy vélekedtek, hogy ez egy rendkívül jó program, szemléletes, és „igazi” is. A júniusi havi vásár is bő felhozatalt kínált a különböző hagyományos helyi  termékekből a megyeháza oszlopsoránál, valóságos ínycsiklandozó illatfelhőben lehetett válogatni: házi sonka, kolbászok, tehén-, juh-, kecske-, bivalysajt, de, házi sütemények, lekvárok, szörpök, valamint különböző kézműves termékek közül.

Kimaradt?