Egymásnak ugrott Székelyudvarhely és Hargita Megye Tanácsa

Pengeváltás alakult ki Hargita Megye Tanácsa és a székelyudvarhelyi városháza között a Segesvár-Székelyudvarhely vonatjárat újraindítása kommunikációjában, miután az előbbi intézmény pénteken két közleményben is elmarasztalta a székelyudvarhelyiek hozzáállását.

Érthetetlennek tartja a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal azt a közleményt, amelyben pénteken Hargita Megye Tanácsa beszámolt a Segesvár-Székelyudvarhely vonatjárat újraindításáról tartott csíkszeredai tanácskozásról. Ebben ugyanis az olvasható: „A találkozó időpontját az udvarhelyiek javasolták, amit elfogadott a megyei tanács, de végül a polgármesteri hivatal képviselői nem kívántak megjelenni a megbeszélésen.”

Bálint Attila városházi sajtófelelőst közlése szerint a megfogalmazást tendenciózusnak tartják, mert korábban megegyeztek a tárgyalási időpontban a csíkszeredaiakkal, a találkozót a megyei tanács előtte egy nappal elhalasztotta, végül pedig a leszögezett időpontban mégis megtartotta. Ezt követően kommunikálták azt, hogy a székelyudvarhelyiek „nem kívántak részt venni” a találkozón.

Érdeklődésünkre a városháza sajtófelelőse közreadta a téma kommunikációjának naplózását is. Eszerint:

  • Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala 2015. május 21-én hivatalos levélben kezdeményezett találkozót Borboly Csaba elnökkel, melynek témája a Segesvár-Székelyudvarhely útvonalon megszüntetett vasúti közlekedés mihamarabbi újraindítása.
  • Többszöri telefonos és e-mailes egyeztetés után az elnök jelezte, hogy az Udvarhely által javasolt időpont (2015. június 18.-én 9 óra) megfelelő és a megbeszélés házigazdája Szabó Barna megyemenedzser úr lesz.
  • 2015. június 17-én a kérdéskör kezelésével megbízott Benedek Árpád Csaba alpolgármester és a megyemenedzser telefonos egyeztetése során arra jutottak, hogy a június 18-án 9 órára tervezett találkozót egy későbbi időpontra halasztják.
  • Ennek ellenére 2015. június 17-én délután faxon érkezett egy levél Udvarhelyre, „melyben értesítik a Városházát, hogy másnap 9 órától lesz egy találkozó, melyre meghívták Román Vasúttársaság (CFR) brassói igazgatóságának képviselőit (a levelet Bálint András a Megyei Tanács Közbeszerzési és közszállítási igazgatóságának vezetője írta alá)”.
  • A levelet az udvarhelyi alpolgármester másnap kapta meg, azonnal hívta is telefonon az illetékeseket, „akik közölték, hogy a találkozó lejárt és semmilyen információt nem közölhetnek.”

 A következő mozzanat már a pénteki megyei tanácsi sajtóközlemény volt, a tendenciózus mondattal. Ez a közlemény voltaképpen kétszer jutott el a sajtóhoz, egy „Javított” verzióban is – ám mindkettő tartalmazta az Udvarhelyre vonatkozó állítást.

"Nem ez az első alkalom"

A székelyudvarhelyi álláspont szerint „nem ez az első alkalom, amikor különféle tárgyalások, megbeszélések kapcsán az utolsó pillanatban jeleznek az udvarhelyszéki önkormányzatok képviselőinek, majd elnézést kérnek, hogy „volt egy kis kapkodás”, de ilyen jellegű, igencsak szándékosnak tűnő félrevezetéssel még nem találkoztunk. „Szeretnénk, ha a megyei vezetés határozottabban képviselné a Segesvár-Székelyudvarhely vasútvonal kérdését” – szögezik le.

Ugyanakkor megerősítik: a vonatjáratra vonatkozó találkozót Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatal kezdeményezte - annak ellenére, hogy az 1997/17-es közszállításra vonatkozó törvény szerint is a megyei tanács hatáskörébe tartozik a kérdéskör. „Ezért is értetlenül állunk az állítás előtt, miszerint: nem kívántuk megjelenni a megbeszélésen” – teszik hozzá.

Kapcsolódók

Kimaradt?