Pert vesztett egy férfi, el kell fogadnia, hogy megszületett

Végleg elutasította a bíróság egy fiatal indiai férfinak a saját születése ellen benyújtott keresetét. Egy évtizedek óta tartó jogi vita ért véget. Az eredeti panaszt még a férfi édesanyja, Vidzsuben Patel adta be.

A nő négy gyermeke születése után az egyik állami központban sterilizáltatta magát. A beavatkozás azonban nem sikerült, 1985-ben így megszületett a fia, Radzses Laldzsibhai.

Két évvel később az asszony bíróságra vitte az ügyet és eltartást követelt az államtól fiának, akit előrelátóan felperestársként jelölt meg. Éveken át tartó várakozás után a bíróság átszámítva 345 eurót ítélt meg neki.

A hatóságok fellebbeztek, és decemberben egy felsőbb bíróság a pénz visszaadásáról döntött. Időközben az anya elhunyt, helyette fia folytatta a harcot.

A bíróság ezúttal úgy döntött, hogy mivel a sterilizálás esetén fennáll annak a lehetősége, hogy a beavatkozás nem sikerül, ezért Radzses születése nem hanyagság következménye. A férfinak ezért vissza kell adnia azt a pénzt, amelyet anyja 1992-ben megkapott.

A népességrobbanással sok indiai állam még mindig az erősen vitatott tömeges sterilizálással veszi fel a harcot. Legtöbbször ilyenkor a petevezetékeket kötik el, a beavatkozás hibaaránya egy százalék.

Kimaradt?