"Csavaros" asszonyok őszi vására Gyergyóban

Gyergyóújfaluban első alkalommal szervezett Őszi Vásárt az Aranyász Egyesület, amely a településen élő, helyi termékek előállításával foglalkozó asszonyokat tömöríti. A szombat délelőtti esemény iránt nagy volt az érdeklődés, a falubeliek többek között lekvárokat, különböző fűszerezésű sajtokat, kenyereket kóstolhattak és vásárolhattak meg, de a kézművesek ékszereit is meg lehetett csodálni.

Elekes Köllő Márta helyi tanácsos, a vásár főszervezője megköszönte az Romániai Magyar Demokrata Szövetség támogatását, Hargita megye Tanácsának biztatását, amelynek köszönhetően az újfalvi asszonyok egyesületbe tömörülve, nagyobb hatékonysággal állíthatják elő termékeiket.

lekvarvasar

„A kezdeményezés előtt a településünk vezetősége is fejet hajt, és elmondják, hogy a gyergyóújfalvi asszonyokkal, az Aranyász Egyesület tevékenységével külföldön is büszkélkedhetnek” – számolt be.

Kelemen Hunor szövetségi elnök, parlamenti képviselőjelölt is gratulált az asszonyoknak, akik közösen értek el eredményeket: „mindazok mellett, amiket az elmúlt időszakban véghez vittünk, nagy hangsúlyt kell fektetnünk a termelőkre, a feldolgozókra, a mezőgazdaságból élőkre. Amit Gyergyóújfaluban látunk, az jó példa, az ilyen kezdeményezéseket kell népszerűsítenünk, hiszen nekünk helyet kell teremtenünk magunknak mind a társadalomban, mind a piacon" – jelentette ki.

A szövetség elnöke ugyanakkor kihangsúlyozta, amennyiben az RMDSZ-nek erős csapata lesz a parlamentben, a következő négy esztendőben több segítséget tudnak nyújtani a székely gazdáknak. „Nem szabad azt mondanunk, hogy holnaptól minden megváltozik, mert nem igaz. De azt bátran kijelenthetjük, hogy munkával, kitartással, új ötletekkel és összefogással biztos, hogy tudunk helyet teremteni magunknak a nap alatt, és azt, amit megtermelünk, feldolgozunk, el is tudjuk adni” – mondta Kelemen Hunor. A képviselőjelölt biztosította a jelenlévőket arról, hogy továbbra is büszkélkedni fognak a székelyföldi asszonyokkal, akik „csavarként" tartják össze és teszik életképessé a magyar közösségeket. {loadposition szeben}

Kimaradt?