Megkaphatják a tanárok az elmaradt fizetésemelést?

Megoldaná azoknak oktatóknak a helyzetét egy törvénytervezet, akik 2008–2011 között nem részesültek béremelésben - olvasható az RMDSZ közleményében. A tervezetet ezen a héten tárgyalták a képviselőház tanügyi, tudomány- és ifjúságügyi, valamint munka- és szociális- védelemügyi bizottságának együttes ülésén.

2008-ban 50 százalékos béremelést vezettek be az oktatásban dolgozók számára, az alkalmazást felfüggesztették, később viszont megszorító intézkedéseket vezetett be a kormány. A törvényes keret előírta a béremelést, így az oktatók egy része pereskedés útján megkapta a nekik járó összeget, azok viszont, akik nem fordultak az igazságszolgáltatáshoz, nem részesültek fizetésemelésben. Az együttes ülésen született pozitív döntés után a parlament plénuma fog szavazni a javaslatról.

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője, a képviselőház oktatási szakbizottságának tagja elmondta, a jogszabálytervezet célja az igazságtalan helyzet orvoslása. 

„Azokról a pedagógusokról van szó, akik elfogadták, hogy az ország pénzügyi és gazdasági válságot él át, így nem fordultak az igazságszolgáltatáshoz fizetésemelés céljából még akkor sem, ha azt a többség megtette. Volt olyan eset is, hogy a szakszervezet hanyagságából maradt ki valaki a bírósági pozitív határozatból. Most, ezen személyeknek szeretnénk megoldani a jóvátételt, annak érdekében, hogy ugyanazt a pénzösszeget kapják kézhez, mint azok, akik pereskedtek” – ismertette Szabó Ödön parlamenti képviselő. 

Az együttes szakbizottságok ülésén a munkaügyi bizottság tagja, Kerekes Károly képviselte az RMDSZ-t. A Maros megyei parlamenti képviselő a jogszabályjavaslat előírásait taglalta: „Azoknak az oktatóknak, akik nem kapták meg a fizetéskülönbözetet 2008-2011 között, a jogszabály érvénybe lépésétől számítva 5 év alatt kell az állam törlesztenie feléjük ezt az adósságát. A már nyugdíjban lévő oktatók egyszerre kapják meg a teljes összeget, valamint azoknak, akik nyugdíjazás előtt állnak, a nyugdíjaztatásuk időpontjáig kell kifizesse az állam részletekben az anyagi elmaradását.”

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?