Se eladó, se ár, a kapuba kitett zöldségért mégis fizetnek

Szokatlan eladási módszerrel bizonyítja egy gazda a Brassó megyei Fekethalomban, hogy Romániában ugyanolyan tisztességesek a lakók, mint Németországban.

Erwin Albu a saját maga termelt zöldséget és gyümölcsöt úgy árulja házának kapujában, hogy se eladót nem állít melléjük, se a termékek árát nem tünteti fel. A vevők maguk szabják meg a zöldség, gyümölcs, tojás, virág árát, és annyit adnak érte, amennyit szerintük megér. A bizalomra épülő módszer bőven hoz a konyhára a tulajdonos bevallása szerint.

Erwin Albu a PRO TV-nek azt nyilatkozta, hogy németországi falvakban találkozott először a módszerrel, ahol a gazdák egyszerűen csak kiteszik a házuk elé az árut, miközben ők a földeken dolgoznak. A 35 éves gazda a sikert látva úgy döntött, saját falujában is alkalmazza ezt.

A bizalmat mindenki díjazza

"Itt te határozod meg az korrekt árat! Támogasd a helyi gazdaságot!" - olvasható Erwin Albu háza elé helyezett táblán. A bizalmat pedig sokan díjazzák, a gazda szerint nagyon is.

"Nagyon meghatódtam, amikor egy anyuka rám írt a Facebookon, hogy a fia elvett egy üveg mézet, mert azt hitte, ingyen van. Az írta, ki szeretné fizetni a mézet, de nem tudja, mennyibe kerül, és millió elnézést kér" - magyarázta Erwin Albu. Hozzátette, még senki sem vitt úgy el árut, hogy előbb-utóbb ne fizetett volna érte.

Éppen ezért a biciklijét is a vásárlók rendelkezésére bocsátotta, hogy aki sokat vásárol, legyen mivel elszállítania a zöldséget, gyümölcsöt. A módszerrel 24 óra alatt akár 120 lej is befolyik a "kasszába", hiszen akad olyan vevő, aki két fej salátáért, néhány szál zöldhagymáért, 700 gramm eperért és hat tojásért 25 lejt fizet.

Kimaradt?