A bakui jelenléte miatt nekimentek a kormányfőnek Johannisék

Az elnöki hivatal és az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt szerint is diplomáciai hibát követett el Victor Ponta miniszterelnök azzal, hogy péntek este részt vett a bakui Európai Játékok ünnepélyes megnyitóján.

Az Azerbajdzsán fővárosában kezdődő sportrendezvény megnyitóját a monacói herceg kivételével az Európai Unió összes tagállamának vezetői bojkottálták. Ezzel szemben a román kormányfő Vlagyimir Putyin orosz államfő mögött ült a dísztribünben, többek között Recep Erdogan török és Alekszandr Lukasenko fehérorosz államfő válogatott társaságában. 

Az elnöki hivatal kancelláriavezetője, Dan Mihalache szerint Victor Ponta nem tájékoztatta az államfőt arról, hogy részt kíván venni az eseményen. „Bakui jelenléte szerintem nagy hiba volt” – jelentette ki. Emlékezetes, hogy Klaus Johannis már konfliktusba került a kormányfővel amiatt, hogy nem tájékoztatta a Románia külpolitikáját irányító államfőt a Perzsa-öböl országaiba tervezett útjáról.

A PNL társelnöke, Alina Gorghiu szerint a miniszterelnök bakui jelenléte „nem óvatlanság, hanem politikai illetlenség”. A párt szombaton közleményt adott ki, amely szerin Victor Ponta „diplomáciai hibája” nehéz helyzetbe hozza Romániát és megkérdőjelezi a kormányfő európai elkötelezettségét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?