A háromszéki végzősök ötöde nem érettségizik

A háromszéki végzős diákok 20 százaléka nem vesz részt az érettségin. Kiss Imre főtanfelügyelő szerint Kovászna megyében 1674 diák végezte el a 12 osztályt, de csak 1525-en iratkoztak be az érettségire.

Idén 343 végzős diák nem jelentkezett a záróvizsgára, ezek egy része azért maradt távol, mert megbukott, mások – főként a szaklíceumok végzősei – pedig úgy ítélték meg, hogy nincsenek eléggé felkészülve az érettségire, magyarázta a háromszéki főtanfelügyelő.

Kiss Imre szerint az a közhiedelemmel ellentétben nem a román nyelv és irodalom jelenti a legnagyobb kihívást a háromszéki végzősök számára, hanem a matematika. Hozzátette, reményei szerint idén javul a sikeresen érettségizők aránya, már csak azért is, mert tavaly végzett az utolsó olyan generáció, amelynek nem volt lehetősége szakiskolába iratkozni, így kénytelen volt elméleti líceumban folytatni tanulmányait, vagyis nem létezett esetükben egy természetes szűrő. Kovászna megyében idén 250 diák végzett szakiskolát, ők eleve nem érettségiznek.

A háromszéki főtanfelügyelő szerint eddig zavartalanul zajlottak az érettségi vizsgák. A vizsgaközpontok be vannak kamerázva, arra viszont nem volt lehetőség, hogy hangot is rögzítsenek, mert a korábban felszerelt berendezések erre nem adnak lehetőséget, mutatott rá Kiss Imre, aki szerint az oktatási minisztérium javasolta ugyan, a hangrögzítés bevezetését, de ez óriási beruházást jelentett volna, amihez nem rendeltek pénzforrásokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?