Hatalmas mecsetet terveznek Bukarestbe

Európa egyik legnagyobb mecsetje épül majd Bukarestben egy muszlim kulturális központ részeként, amely 11 ezer négyzetméter alapterületű lesz - adta hírül szerdán elektronikus kiadásában az Adevărul.

A romániai muzulmán felekezet a török állam segítségével építi meg a központot, amely könyvtárat, tantermeket és szálláshelyeket is magában foglal a tervek szerint.

Juszuf Murat romániai főmufti szerint a mecsettel rendelkező európai fővárosok közül a bukaresti lesz a legnagyobb. A telket az állam bocsátotta a muzulmánok rendelkezésére.

A főmufti szerint azért választották Bukarestet, mert az elmúlt években csaknem megkétszereződött a fővárosban a muzulmánok száma, jelenleg megközelíti a tízezret. Bukarestben jelenleg négy kisméretű mecset van. A Fekete-tenger partján lévő Dobrudzsa történelmi régióban nagy létszámú török közösség él, amely nemzeti kisebbségnek számít. A 2011-es  népszámlálás adatai szerint csaknem 65 ezren vallották magukat muzulmán vallásúnak.

Szerdán Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter látogatott Bukarestbe, aki Bogdan Aurescu kollégájával folytatott megbeszélés után megköszönte az államnak, hogy támogatja a mecsetek építését. Cavusoglu szerint ez újfent bizonyítja, hogy Románia nyitottságot tanúsít kisebbségeinek problémái és szükségletei iránt.

Kimaradt?