A munkanélkülieket segítő törvénymódosítás született

Egy ellenszavazattal és egy tartózkodással fogadta el a Képviselőház plénuma szerdán a Márton Árpád parlamenti képviselő által kidolgozott törvénymódosító-javaslatot, amely lehetővé teszi az önkormányzatok és a közérdekű tevékenységet folytató kereskedelmi társaságok részére azt, hogy meghatározott időre munkanélkülieket alkalmazhassanak, meghatározott munkakörökben.

Márton Árpád parlamenti képviselő jogszabály módosító-indítványa a 76/ 2002-es munkanélküliek ellátásáról szóló törvény két cikkellyel történő kiegészítését célozza. Az RMDSZ törvényhozó javaslata a 2010-ben hatályon kívül helyezett cikkelyeket emelte be az említett törvénybe, ezáltal az önkormányzatoknak és a közérdekű tevékenységet folytató kereskedelmi társaságoknak jogukban áll, munkanélkülieket legtöbb egy évig, a jogszabályban rögzített közérdeket szolgáló munkakörökben alkalmazniuk.

„Az így alkalmazott személyek fizetését a nyugdíjalapból biztosítják, amelyben jelenleg rengeteg felhasználatlan pénz van. A rendelkezés egyik pozitívuma az, hogy ezáltal a munkanélküli nem azért fog pénzt kapni az államkasszából, hogy otthon üljön, hanem arra lesz ösztönözve, hogy dolgozzon, ugyanakkor lehetősége adódik arra is, hogy hosszabb időre is alkalmazhassák. Fontos megemlíteni azt is, hogy az ilyen formában ledolgozott munkaidő törvényes munkaviszonynak számít és beleszámolják a nyugdíjjogosultság megállapításakor” – tájékoztatott Márton Árpád, az RMDSZ Kovászna megyei törvényhozója.

Kimaradt?