Nincs már magyar tanácselnöke Kolozs megyének

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) által jelölt Mihai Seplecant választotta elnökévé szerdai ülésén a Kolozs megyei önkormányzat.

Az új elnök a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott Vákár Istvántól veszi át az elnöki teendők ellátását. Vákár István a megyei önkormányzat alelnökeként látta el az elnöki teendőket az önkormányzat élén. Egy évvel ezelőtt bízta rá a tanács az ideiglenes vezetést, azt követően, hogy a liberális Horea Uioreanu elnököt korrupciós bűncselekmények miatt előzetes letartóztatásba helyezték.

Mihai Seplecan az egyedüli jelölt volt a tisztségre, 24 támogató és nyolc ellenszavazattal választották meg.

A politikus immár nem ideiglenes elnöke a megyei önkormányzatnak. Május 18-án ugyanis az államfő kihirdette az új önkormányzati törvényt, mely értelmében a megyei tanácsok vezetőit a testület választja saját soraiból. A korábbi elnököt még közvetlen szavazással választották a tisztségbe.

Mihai Seplecan a szélsőségesen nacionalista Nagy Románia Pártban kezdte a politizálást, ahol a párt ifjúsági szervezete megyei alelnöki tisztségéig jutott a ranglétrán. Tíz éve pártolt át a PNL-hez, ahol jelenleg a párt Kolozs megyei szervezetének az ügyvezető elnöki tisztségét tölti be. A Ziua de Cluj napilapnak nemrég adott egyik interjúban arról beszélt, hogy már az iskola elvégzése után kereste az utat a politikába, és véletlenszerűen alakult úgy, hogy a szélsőségesen nacionalista Gheorghe Funar volt kolozsvári polgármester mellett kezdhette politikai pályafutását.

Kimaradt?