Kelemen 16 ezer szavazatra számít Temes megyében

“A december 9-i választásokra a szövetség országos szinten minden választókörzetben állított jelölteket, mert lehetőséget kell biztosítanunk a magyar embereknek a választási opciójuk kifejezésére. Az ország minden pontján élnek olyan választópolgárok, akik bizalmat akarnak szavazni az RMDSZ jelöltjeinek”- mondta el Kelemen Hunor szövetségi elnök pénteken Temesváron, az RMDSZ Temes megyei szervezetének székházában tartott sajtótájékoztatóján.hunor-temes

Az RMDSZ elnöke kihangsúlyozta, az idei parlamenti választásokra állított hiteles és képzett jelöltek között nagy számban vannak jelen a fiatalok, valamint a megalakuló szenátusi és képviselőházi frakció várhatóan 45 %-ban újul meg.

„Programunk minden kormányzati témára kiterjed, a társadalmi élet minden szegmensét lefedi. A kisebbségi jogok, a nyelvhasználat, és a kulturális jogok területén dolgoztuk ki elképzeléseinket, gazdasági programunkat pedig a holnap biztonságára építettük: új munkahelyek létrehozása, tisztességes bérezés és méltó nyugdíjak biztosítása, a gazdasági élet ösztönzése, az adóreform elfogadtatása” – részletezte az RMDSZ választási programját a Szövetség elnöke. Kitért az RMDSZ kormányon betöltött szerepkörére is: „felelősségteljesen kormányoztuk az országot, költségvetési egyensúlyt és relatív alacsony közadósságot hagytunk hátra, ugyanis ezek jelentik a hosszú távú növekedés alapjai”.

{loadposition szeben}

A parlamenti választások kiemelt fontosságára hívta fel a figyelmet Kelemen Hunor szövetségi elnök, aki elmondta, jövőre létfontosságú döntések várhatóak, ezért fontos, hogy erős magyar képviselete legyen a romániai magyarságnak, ugyanis a meghozott döntések jelentősen befolyásolják majd az állampolgárok mindennapjait. Ezek közül kihangsúlyozta az alkotmánymódosítás fontosságát, a régióátszervezés jelentőségét és a fiskális reform szükségességét.

„Tíz év alatt, a 2003-ban elfogadott alkotmánynak meglátszódtak a hiányosságai. Az RMDSZ-nek teljes alkotmánymódosítási javaslata van, amelynek egyik fontos pontja a szenátus szerepkörére vonatkozik. A szenátusnak a régiókat kellene képviselnie, elengedhetetlen, hogy feladatai között a regionális fejlesztés, a védelem, a közbiztonság, a külügy és a költségvetési felelősségek szerepeljenek. Jövőre átszervezik a régiókat, amely lehetőséget biztosít az Európai Uniós alapok hatékonyabb lehívására, adópolitikai javaslatunk az egységes adókulcs megtartása, mert csak így tudunk stabilitást biztosítani az országnak és csak így tudjuk vonzóvá tenni a befektetők számára, ez pedig a hosszútávú gazdasági növekedést szolgálja. Ezért fontos, hogy ott legyünk, ahol a számunkra létfontosságú döntéseket hozzák”- részletezte a szövetségi elnök.

„A jelenlegi választási törvény értelmében a Temes megyei magyar közösségünk képviselőt küldhet a parlamentbe, a szavazatok visszaosztásakor Temes megye nagy eséllyel képviselői mandátumhoz juthat. 16000 szavazat kell ahhoz, hogy visszaszerezzük a 2008-ban elveszített mandátumot. Mi 2012-ben a magyar embereket tekintjük szövetségeseinknek, nem vitatkoztunk más pártok képviselőivel, mert tőlünk az emberek azt várják el, hogy reális megoldásokat nyújtsunk a problémákra és a jövőbe tekintsünk. Nagyon fontos, hogy a bánsági magyarok jelen legyenek ott, ahol a hosszú távú döntéseket hozzák”- nyilatkozta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Kimaradt?