Kutatás: a termékenység jele, ha egy hölgy elpirul

Nem kell zavarba jönni, ha egy hölgy elpirul: a jelenség oka az ösztradiol nevű szexhormon kiegyensúlyozott működésére vezethető vissza, s mint ilyen, a termékenység jele – derül ki a Glasgow University friss kutatásából.

Egy új kutatás szerint a nők akkor pirulnak el, ha ösztradiol-szintjük a legmagasabbra emelkedik, ami természetesen a termékenység jele. Az ösztradiol emelkedésének ártalmatlan mellékhatása, hogy az erek kitágulnak, így arcbőrünk kipirosodik.

Valószínűleg ezért kelendőek a pirosítók is a szépségiparban: a nők ösztönösen szeretnének élénknek és termékenynek tűnni. Emellett az is kiderült, hogy a legtöbb hölgy eleve több piros, illetve rózsaszín holmit és kiegészítőt visel a ciklusa legtermékenyebb napjaiban.

„A nők a leginkább az ovuláció idején hajlamosak elpirulni. A menopauzát követően az ösztradiol-szint csökken, de állandóra áll be. A férfiak a jelek szerint jobban odafigyelnek azokra a nőkre, akik könnyen elpirulnak” – mondta a kutatást vezető Benedict Jones, a Glasgow University professzora.

A szakember szerint ez az első olyan kutatás, amely a bőr színének természetes változásait a hormonháztartással hozza összefüggésbe, így a jövőben lehetőségünk van arra, hogy még többet tudjunk meg a női termékenységről.

Kimaradt?