Ismét bevezetnék az egyenruhát az iskolákban?

Egyenruha, nyaksál, sapka vagy jelvény - minden iskola maga dönti el, hogy ezek közül melyiken tünteti fel az intézmény megkülönböztető jelét, és vezeti be kötelező módon a tanulók számára. A többek között ezt előíró törvénytervezetre csütörtökön bólintott rá a képviselőház oktatási bizottsága.

A tervezet egyik kezdeményezője, Florica Cherecheş a Mediafaxnak elmondta, erre azért van szükség, mert szerte a világon minden iskolában büszkén viselik az adott intézmény jelképét, és a hazai diákoknak is meg kell adni ezt az élményt.

A tervezet szerint az iskola köteles egy belső rendszabályzatot is elfogadni, valamint egy olyan bizottságot kell a vezetőtanácsnak felállítania, amelynek feladata az iskolai erőszak megelőzése. A bizottságban tanárok, szülők, tanulók, a rendőrség és a helyi tanács egy-egy képviselője is helyet kap.

A javaslat megtiltja, hogy a tanulók órák alatt elhagyják az iskola területét, erre csak speciális esetben kaphatnak engedélyt. A diákok biztonsága érdekében abban az iskolában, amelynek területét nem határolja kerítés, kötelesek ezt pótolni. Szigorítanák az idegenek belépését is az oktatási intézmények területére.

A tervezetet a plénumnak is jóvá kell hagynia, a döntő ház ebben az esetben a képviselőház.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?