Bemutatták választási programjukat a szociálliberálisok

Bemutatta csütörtökön választási programját a kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL), amely a felmérések szerint a decemberi parlamenti választások nagy esélyesének számít. A program szerint a szociálliberálisok négy év múlva visszaállítanák 19 százalékra a 2010 közepén 24 százalékra emelt áfát, bevezetnék a kedvezményes, 9 százalékos áfát az alapélelmiszerek esetében.mediafax-foto-marius-dobrescu

Ez azt is jelentené, hogy azok a mezőgazdasági termelők, akik bizonyítani tudják, hogy számlával adták el terméküket, az így értékesített árumennyiség után visszaigényelhetik az általuk befizetett 24 százalékos áfa 15 százalékát. Az USL szerint így ki lehetne fehéríteni a mezőgazdaságban termelt jövedelmet, amelynek jelenleg csak nagyon kis hányada után fizetnek adót a termelők.

Az USL progresszív adózással helyettesítené a jelenlegi 16 százalékos egységes adókulcsot. Tervük szerint a fő adókulcs továbbra is 16 százalék marad, de a kisjövedelműek esetében 8, illetve 12 százalékos személyi jövedelemadót állapítanának meg a jövedelmek nagyságától függően.

Az USL azt is megígérte a választóknak, hogy fokozatosan csökkenti a munkaadók társadalombiztosítási hozzájárulását. Emellett a minimálbér fokozatos növelését is vállalták; négy év alatt a jelenlegi 700 lejről 1200 lejre növekedne.

Románia 2009 óta két nemzetközi többoldalú hitelmegállapodást kötött a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szervezésében, és a hatóságok 2013-ban egy harmadik hitelszerződést is kötnének egy vagy két évre, amely elővigyázatossági típusú lenne, akárcsak a jelenlegi. Az IMF többször is leszögezte, hogy ellenzi az adók csökkentését.

Kimaradt?