Az ökoszisztémában is zavart kelthet az Ausztrália felé tartó hal

Pápua Új-Guinea felől Ausztrália felé terjeszkedik a rendkívül kártékony ázsiai kúszóhal, amely zavart kelthet az ökoszisztémában – figyelmeztettek ausztrál tudósok.

Nathan Waltham, a James Cook Egyetem tudósa kedden az ABC ausztrál rádióban beszélt arról, hogy a Pápua Új-Guinea és az ausztrál kontinens közötti Torres-szoros két szigetét már elözönlötték az ázsiai kúszóhalak.

A tudós megjegyezte: a két sziget közelebb esik Pápua Új-Guineához, és délebbre nem találták még az agresszív, ragadozó halak nyomát, de fel kell készülni a veszélyre, hogy a halfaj, amelynek egyedei úszóik segítségével a szárazföldön is képesek előrehaladni, elérik Ausztrália északi részét.

Waltham elmondta, hogy az egzotikus halféle akár több napot is kibír különleges légzőszervével a szárazföldön. A fő probléma az az, hogy ha a madarak vagy ragadozó halak megeszik, elpusztulhatnak tőle. Az ázsiai kúszóhal ki tudja nyújtani ugyanis a kopoltyúfedelét, az megakad a madarak, halak torkán, és megfojtja őket.

A James Cook Egyetem kutatócsoportja most azon dolgozik, hogy felvilágosítsa a Torres-szoros halászait az ázsiai kúszóhal jelentette veszélyről, és ezzel vegye elejét a faj délebbre terjedésének.

Kimaradt?