Csalódást okoztak a szatmári magyaroknak a városnapok

Nem érzik magáénak a szatmánémeti városnapokat a magyar közösség.

Már hetekkel előbb körvonalazódott, hogy a május utolsó hétvégéjén megtartott szatmárnémeti városünnep nem fogja vonzani a helyi magyarokat, miután a főszervező, Dorel Coica polgármester „elfelejtette” listára tenni a magyar sztárénekeseket, mert állítólag nem kapta meg időben a nevüket. Majd az lett a kifogás, hogy túl sokat kérnek a magyarországi előadók. Végül egyedül Keresztes Ildikót fogadta el, aki vasárnap este lép a közönség elé.

De nem csak ez az oka, hogy a mintegy negyven ezres helyi magyarság valósággal bojkottálta a kampány-rendezvénnyé avanzsált városünnepet. A korábbiaknál jóval kevesebb a kultúrműsor, a sültkolbász, miccs, virsli, flekken és a sör, bor, vagyis az evés-ívás ural mindent.

Az árusok közt ettől függetlenül sok kürtőskalácsos és korondi fazekasmester is megjelent. Még Istvánffy Géza, az avasi Vámfalu híres fazekasmestere is elhozta portékáját. Meg is bánta, mert szombaton egész nap nem árult annyit, hogy a benzinre elég legyen „Ez nem a mi ünnepünk, nem lett volna szabad ide jönnöm, hisz itt minden a bulizásról szól!” – mondta kedvetlenül a mester.

Kimaradt?