Történelmi jelentőségű repülés a Csendes-óceán felett (VIDEÓ)

Felszállt vasárnap hajnalban a kínai Nankingból a napelemes repülőgép, a Solar Impulse 2, hogy teljesítse világ körüli útjának eddigi legnehezebb szakaszát, a Csendes-óceán átrepülését.

A Nankingból Hawaiira vezető utat a gép a tervek szerint hat nap alatt teszi meg. A mintegy 8172 kilométeres táv alatt a pilótafülkében a gépet felváltva vezető két pilóta közül a svájci André Borschberg ül, akinek jóformán alvás nélkül (legfeljebb 20 perces pihenőkkel) kell kibírnia az utazást.

http://www.youtube.com/watch?v=9uROdxzSgSM

A szakasz történelminek is mondható, mert a gép az óceánt még soha nem repülte át, és 24 óránál tovább még soha nem tartózkodott egyfolytában a levegőben.

A kizárólag napenergiával működő Solar Impulse 2 akkumulátorainak napközben fel kell töltődniük, hogy a napfénymentes éjszakai órákat kibírják. A repülőgép napközben 8500 méter magasan száll az óceán fölött, éjjelre pedig ezer méter magasságba ereszkedik.

A napelemes gép márciusban indult 35 ezer kilométeres világkörüli útjára Abu-Dzabiból. Omán, India, valamint Mianmar érintésével április 21-én érkezett meg a kelet-kínai Nankingbe. A Csendes-óceán átrepülését a kedvezőtlen időjárás miatt azóta többször elhalasztották.

Kimaradt?