Együtt zarándokoltunk a búcsúsokkal (GALÉRIA)

Gyergyóalfaluból egyre több zarándok indul pünkösdkor Csíksomlyóra. Az alfalvi keresztaljához csatlakozott borzonti, csomafalvi, újfalvi, szentmiklósi és magyarországi gyalogos búcsúsok hétfő este értek haza. Velük tartottunk és fotóztunk.

Azt mondják: aki egyszer már rászánta magát a gyalogos zarándoklatra, annak a május "a kegyelem hónapja", és csak nagyon komoly ok, esetleg betegség tántorítja el a csíksomlyói "gyalogos lelkülettől". Idén 240-en indultak el gyalog Gyergyóalfaluból, és 140-en döntöttek úgy, hogy szintén gyalogosan vállalják a hazafelé utat is. 

A zarándokok tudták, hogy előttük áll 110 km kiszámíthatatlan időjárással, és van rá 4 napjuk. Az idei úton talán kicsit el is kényeztette fennvaló a gyalogosokat, éppen csak annyi eső hullott rájuk, amennyit szenteléskor a pap hullat a hívekre.

A 240 zarándok csütörtök reggel találkozott Gyergyóalfaluban, hogy útra keljen és péntek délutánra megérkezzen a csíksomlyói Máriához. Balázs József, a gyergyói zarándokok alfalvi vezetője betéve tudja az útvonalat, immár 23. esztendeje járja be: Csomafalva, Újfalu, Vasláb, majd Csíkmagasa felé kanyarodik a vezérkereszt után felsorakozott közösség, hogy estére beérjenek első szálláshelyükre, Csíkkarcfalvára.

Itt házaknál, szénáshídban és a sportcsarnokban alszanak, reggel pedig indulnak tovább a következő táborhelyre, a taplocai iskolába. Ide kvártélyozzák be magukat péntek és szombat éjszakára, hogy a vasárnap estét már megint Csíkkarcfalván töltsék, hétfőn késő délután pedig hazaérjenek Alfaluba.

Könnyen lehet, hogy valaha kilenc boldogmondása volt Jézusnak, és kilencedik nagyjából így hangzott: Boldog a zarándok, aki élhet a hosszú úton feltört láb kegyelmével, mert még itt a Földön megtapasztalhatja a lélek tisztaságát és szabadságát.

Ha van legszebb pillanat, akkor a vasárnap hajnali napköszöntés mindenképpen az. A moldvai magyarok úgy tudják hívni a Szentlelket, ahogyan senki más. 

Az alfalvi keresztalja 140 gyalogossal tért haza. Senki sem betegedett már, de volt, aki meggyógyult útközben. Enyhe kis rosszullétek, néhány feltört láb, napallergia és torokfájás volt a legnagyobb panasz, az örömteli hangulatról azonban ódákat lehetne zengeni. Jövőre újra útnak indulnak. 

Kapcsolódók

Kimaradt?