Megvertek egy zöld aktivistát a hátszegi geoparkban

Megverték az Agent Green zöld szervezet egyik aktivistáját a hátszegi geoparkban, miközben az UNESCO-védnökség alatt álló területre tervezett törpe vízi erőmű ügyében próbált tájékozódni. Gabriel Păunt éppen a létesítményt építő cég tulajdonosa bántalmazta, aki maga is megsérült.

A vasárnap történt esetről az Agent Green számolt be a Facebook-oldalán, a romaniacurata.ro pedig videót is közölt az aktivista bántalmazásáról. E szerint Gabriel Păun figyelmét egy kolozsvári biológus, Călin Dejeu petíciója hívta fel arra, hogy Európa egyedülálló vadvizére, a Râul Alb patakra törpe vízi erőművet készül építeni egy vállalkozó.

A 102 hektáros hátszegi dinozaurusz-geopark védett terület, 2005-ben került az UNESCO védnöksége alá. Az egyetlen dél-kelet Európában, ahol krétakori őshüllők maradványai találhatók. A geoparkot a Nopcsa Ferenc által elindított paleontológiai kutatás tudományos és turisztikai értékesítése céljából hozta létre a Román Akadémia és a Hunyad Megyei Tanács. Hátszeg környékén 65 millió évvel ezelőtt ugyanis 12 féle dinoszaurusz élt. Ezek közül még Nopcsa Ferenc azonosított be 11-t a Monarchia idején, a tizenkettediket pedig a Román Akadémia paleontológusai 2003-ban. (Forrás: Nyugati Jelen)

A zöld aktivisták a Deutsche Welle újságíróinak egy csoportjával látogattak ki a geoparkba. Itt a romaniacurata.ro beszámolója szerint a vállalkozó és emberei rátámadtak a helyszínen dokumentálódó természetvédőkre. A támadók hangadója, Bocea Mihalache üzletember ellen zsarolás gyanújával indítottak korábban bűnvádi eljárást – jegyzi meg a portál.

http://www.youtube.com/watch?v=6Z8vtqY9tWA

Gabriel Păunt ütlegelni kezdték, és a fiatalember az autójukba menekült. A gépkocsi elindult, és elütötte a vállalkozót. Bocea Mihalache súlyos sérüléseket szenvedett, helikopterrel szállították egy kolozsvári kórházba. Több bordája és egy csigolyája is eltörött, állapota stabil – közölte a Kolozs megyei kórház szóvivője.

Az autót az Agent Green egy másik aktivistája, Alin Andrioni vezette. „Minden oldaltól támadtak minket Mihalache emberei. Belekapaszkodtak az autóba, egyikük a gépkocsi tetejére is felmászott. Nem is érzékeltem, amikor leesett az autótóról és elütöttem. Azonnal kihívtam a mentőket” – számolt be a történtekről Andrioni.

 

Kimaradt?