Elballagtak a művészetis hallgatók Marosvásárhelyen

Könyvbemutatóval, miniévaddal és ballagással zárta az idei évadot a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem.

Kovács Gabriella Alkalmazott színház és dráma – Út a színháztól a nyelvoktatásig című könyve az UArtPress és a Mentor Könyvek Kiadó gondozásában a Communitas Alapítvány támogatásával jelent meg. A könyvbemutatót követően a Líra és Epika, A városok sűrűjében, valamint A tanítónő című produkciókat nézhette végig a közönség az egyetem Stúdió Színházában.

 A Líra és Epika című, Szabó Bor­bála és Varró Dániel fel­nőt­teknek is szóló mese­játéká­nak szövegét az egyetem hallgatói a com­me­dia dell’arte szín­padi nyelvezetével ötvözték. A városok sűrűjében című produkció Bertolt Brecht drámája alapján készült Bányai Tamás ren­dezésében. Bródy Sándor A tanítónő című darabját Gáspárik Attila ren­dezte és péntek este láthatta utoljára a közönség.

Péntek délelőtt 10 órakor kezdődött a ballagási ünnepség, amikor frissen végzett színészek, dramaturgok, rendezők, rendezvényszervezők, díszlettervezők, média szakosok, az alap- és mesteri képzés végzősei hagyták el szimbolikusan az egyetem épületét, annak kapuján kifordulva a Köteles Sámuel utcába, majd a Stúdió Színházba visszatérve ünnepeltek, köszöntötték egymást, tanáraikat, a tanárok a diákokat, szülők, hozzátartozók, barátok jelenlétében.

A művészeti egyetem jellegét és hangulatát a ballagó diákok öltözékükkel is kiemelték: a hagyományos ünnepi viselet mellett voltak színészhallgatók, akik fürdőruhában léptek ki a kapun, a rendezőszakosok fehér, az őrültek háza kényszerzubbonyához hasonló viseletben, mások matrózruhában. 

A Stúdió Színházban Balási András rektorhelyettes, az egyetem egykori hallgatója, az ott szerzett tudásról és az életre való felkészítésről szólt, majd Oana Leahu, a román- és Kós Anna a magyar művészeti kar dékánja mondott köszöntő beszédet. A diákok nevében Andrei Stan és Illés Alexa osztotta meg gondolatait a hallgatósággal.

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem május és június valamennyi vasárnapján, kivéve a pünkösd-vasárnapot, felvételi felkészítőt tart az összes meghirdetett szakra. A felvételit megelőző héten minden nap várja a jelentkezőket a felkészítőre. 

Kimaradt?