Különleges szoftver segíti a Kolozs megyei rendőrség munkáját

Romániában elsőként a Kolozs megyei rendőrség használhatja azt a különleges szoftvert, amely már a világ ötven országának hatóságait segíti igen hatékonyan a bűnüldözésben – írja a Mediafax.

A számítógépes alkalmazás a térfigyelő kamerák gyenge minőségű felvételei alapján is képes azonosítani a bűncselekmények elkövetőit vagy bűncselekményekben használt gépkocsik rendszámtábláját. De legalábbis olyan adatokat szolgáltat a rendőrségnek, ami nagyon megkönnyíti a nyomozást.

Az Amped Five nevű szoftvert a kolozsvári polgármesteri hivatalt vásárolta 20 ezer euróért egy olasz cégtől, a használati jogát pedig a megyei rendőrségnek adta. Mihai Teodorescu kriminológus a Mediafaxnak megerősítette, hogy az alkalmazás csodákra képes.

A szakember elmondta, a szoftver segítségével akkor is értékes információkat lehet nyerni egy térfigyelő felvételeiből vagy más videofelvételekből, ha a kép minősége nagyon gyenge. „Néha az is elég a munkánkhoz, ha megtudjuk, hogy a tettesnek van egy tetoválása, esetleg fülbevalót visel. A szoftver a testmagasság megállapításában is segít” – magyarázta.

A YouTube-on találtunk néhány videót, amely az Amped Five használatát szemlélteti. Lenyűgöző például, ahogy a szoftver egy lehetetlen szögből filmezett rendszertáblát is felismerhetővé tesz:

https://www.youtube.com/watch?v=FtIXgUfa23o

Az alábbi videóban elmosódott arcok és rendszertáblák válnak felismerhetővé:

https://www.youtube.com/watch?v=n2liI839GQ4

Kimaradt?