Kézdivásárhelyi önkormányzat: négy hónap, számos megvalósítás

Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármester szerdai, november 7-i sajtótájékozatóján az elmúlt négy hónapot értékelte ki. Bár az önkormányzatnak az örökségbe kapott munkák és megírt szerződések miatt még számos meglepetéssel kell számolnia, több megvalósítást is magáénk mondhat.1

„150 nap telt el a helyhatósági választások óta, amikor bizalmat és biztonságot ígértem a város és a hozzátartozó falvak lakóinak. 139 napja ezen dolgozunk” – fogalmazott Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere. Az elöljáró azt hangsúlyozta, hogy fontos a helyi, megyei és országos együttműködés, a város csak így fejlődhet, szerinte jelentős előrelépések továbbra is csak akkor lesznek, ha az RMDSZ kormányzati szerepet kap.

Négy hónap munkája

Jelenleg két víz- és csatornázás-fejlesztési, valamint modernizálási projekt fut. A település több helyszínén párhuzamosan különbőző munkálatok zajlottak, van ahol a vízcsatorna-hálózatot bővítették ki, parkosítottak és új kerítést szereltek fel, utcákat köveztek, esővízcsatornát szereltek, fákat ültettek, új parkolót alakítottak ki, létrehoztak egy kisebb játszóteret is, a tervek között szerepel több utca újraaszfaltozása is szerepel.

A javításokból származó aszfaltörmeléket a falusi utak feljavítására használták, a mezei utakat legyalúlták, ezt minden évben, tavasszal és ősszel megteszik ezután. Az oktatási intézményekben is voltak pozitív változások.2 Bokor Tibor a legnagyobb megvalósításának a kampányban beígért munkahelyteremtést tartja. A Valkes Kft. hétfőn beindította a termelést, a munkaerő-alkalmazás tovább folytatódik, 50 személyt vesznek fel. 

További tervek

A polgármester kitért a folyamatban levő munkákra is, többek között a kutyamenhely építésére is. A városvezető elmondta: nehéz finanszírozni ezt a kezdeményezést, a jelenlegi állapot viszont tarthatatlan.

Folyamatban van továbbá a víz- és csatornahálózat bővítése. A télen elkezdődik a könyvtár fűtésrendszerének a kialakítása is. Hegedűs Ferenc tanácsos, vállalkozó adományként ajánlott fel egy kazánt és fűtőtesteket ennek a munkálatnak a felgyorsítása érdekében.

Egy újabb nagyobb beruházás van folyamatban, amit az Electrica cég fog elvégezni. A pályázat az elektromos hálózat felújítását írja elő, jelenleg liciten van, a beruházás értéke több millió euró.

Jelenleg három nagyobb pályázat fut: egy turisztikai pályázat, valamint az ipari parkot és a vállalkozói inkubátorház kialakítását előíró pályázatok. Mindkettőnél folyamatban van a munkálatok kivitelezésére szükséges közbeszerzés. Több, a megyei tanáccsal kötött közös projekt is lezajlóban van. {loadposition szeben}

Fontos az RMDSZ képviselete Bukarestben

„A városi kórháznak új CT-je van, az önkormányzat által vállalt 15 százalékot ki is fizettük, ez a beruházás sosem történhetett volna meg, ha az RMDSZ nincs kormányon, és nincs miniszterünk, aki közbenjárjon” – mondta Bokor. Hozzátette: nem biztos, hogy a továbbiakban is ilyen jól tudnak haladni, ha nincs képviseletük Bukarestben.

„Gondok már most vannak: az egyik munkálatunknál a kormány az általa vállalt 600 ezer lejt nem fizette ki, ezért a cég szünetelteti a munkát” – részletezte a polgármester. 

 

Kimaradt?