Magyar ünnepséget szerveznek a MOGYE születésnapján

A marosvásárhelyi magyar nyelvű orvos- és gyógyszerészképzés 70. évfordulója alkalmából az Erdélyi Múzeum Egyesület Orvos- és Gyógyszerésztudományi Szakosztálya ünnepi ülést szervez 2015. május 29-én 17 órától a marosvásárhelyi Kultúrpalota Nagytermében.

Az ünnepi eseményen a hajdani oktatók emlékeznek az elmúlt 70 évre, majd a jelenlegi oktatók és diákok beszélnek az aktuális helyzetről és a hogyan továbbról. Az előadásokat rövid videó bejátszások tarkítják, amin az idős tanárok mesélik el emlékeiket az egyetem alakulásáról.



Az emlékülésen a Marosvásárhelyi magyar orvos- és gyógyszerészképzés 70 éve emlékkötet könyvbemutatót is megszervezik - tájékoztatott Szilágyi Tibor, magyar rektorhelyettes.

A MOGYE 1945-ben alakult, miután Mihály király aláírta a kolozsvári magyar egyetem alapítási okmányát. Tekintve, hogy a román orvosi kar visszatért Szebenből Kolozsvárra és hallani sem akart arról, hogy megossza a magyar egyetemmel a klinikákat és tantermeket, a magyar egyetem orvosi karát Marosvásárhelyre helyezték át az üresen álló volt katonai alreál iskolába. Az egyetem alapítói többek között: Miskolczy Dezső, Csőgör Lajos, Feszt Árpád, Dóczy Pál, Pápai Zoltán.

Kapcsolódók

Kimaradt?