Háromszéken vágáskor továbbra is visít a disznó

A háromszéki székelyek ragaszkodnak hagyományaikhoz, az állat elkábítása nélkül szúrják le a disznót. Az európai uniós elvárásoknak megfelelően vágás előtt el kellene kábítani az állatot, de a székelyföldi porták többségében továbbra bódítószerek használata nélkül „áldozzák fel" a sertéseket. A gazdák azért ragaszkodnak a hagyományokhoz, mert azt tartják, hogy „ha a disznó nem visít, nem folyik ki a vére".

A hatóságok nem tudják ellenőrizni, hogy a lakosság fájdalommentesen vágja-e a disznót, hiszen ebben az időszakban egy településen akár 20-30 sertést is levágnak egy időben – nyilatkozta a maszol.ro érdeklődésére Sikó Barabási Sándor főállatorvos.

Nincs keletje a bódítópisztolyoknak

A szakember szerint a Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság két éve öt darab kábítólövedékes bódítópisztolyt vásárolt, hogy disznóvágáskor a gazdák ne kényszerüljenek szabálysértésre. Ezt a körzeti állatorvosok révén lehetne igényelni, de eddig csak elvétve akadt érdeklődő, miközben sertések tízezreit vágják hagyományos módon, kockáztatva a 100 és 300 lej közti pénzbírságot.

A hatóságoknak azonban nincs kapacitásuk az ellenőrzésre, hiszen ebben az időszakban minden második udvarban van disznóvágás.disznovagas

Nemes Imre, a Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság igazgatóhelyettese szerint az volna egy lehetséges megoldás, ha az önkormányzatok megvásárolnák a bódító pisztolyokat, és azoknak a vidéki mészárosoknak adnák használatba, akik amúgy is vágják a háztáji sertéseket.

A szakemberek a trichinella-vizsgálat figyelmeztetnek

Sikó Barabási Sándor elmondta: az elmúlt évek tapasztalata az, hogy november–január időszakban akár 30 ezer disznót is levágnak a háromszéki háztájakon, legalábbis ennyi esetben igénylik a trichinella-vizsgálatot.

A háromszéki főállatorvos egyébként a trichinella-vizsgálat elvégzését tartja a legfontosabbnak, egyrészt az emberek egészsége érdekében, másrészt, hogy a hivatalos nyilvántartásból kivegyék a levágott állatokat. kéri az érintetteket, hogy a feláldozott állat fülszámát, lehetőleg a perzselés előtt, vegyék ki, hogy a leadáskor olvasható legyen.

A kezdődő vaddisznó vadászati idényre való tekintettel, a háromszéki őállatorvos felhívja a figyelmet, hogy fogyasztás előtt fontos a vadállat húsát is megvizsgáltatni.{loadposition szeben}

Kimaradt?