Megduplázták a képviselők a gyereknevelési pótlékot

FRISSÍTÉS: A képviselők döntő házként egyöntetűen megszavazták szerda délután a  2014/65-ös sürgősségi kormányrendelet módosításait, így a "gyerekpénz" a jelenlegi 42 lejtől 84 lejre nő. A törvény a kihirdetése után életbe lép - tudtuk meg az RMDSZ frakcióvezetőjétől, Máté Andrástól.

Nagy meglepetésre megszavazta szerdai ülésén a képviselőház a gyereknevelési pótlék összegének megduplázását. A 2 és 18 év közötti kiskorúaknak járó „gyerekpénz” az eddigi 42 lej helyett 84 lej lesz.

Az alsóház a 2014/65-ös sürgősségi kormányrendeletet vitatta meg. A pótlék növelésére a liberálisok tettek javaslatot, amelyet a plénum 98-77-es szavazataránnyal el is fogadott. Ez azért meglepetés, mert korábban az alsóház munkaügyi szakbizottsága elutasította a módosító indítványt arra hivatkozva, hogy az intézkedésre nincs költségvetési fedezet.

A képviselőház megszavazta azt a javaslatot is, hogy a 3 és 18 év közötti fogyatékkal élő gyerekek pótlékát 200 lejre növeljék. Az indítványt előterjesztő Cristina Pocora képviselő szerint hosszú távon, „amikor majd az ország költségvetése megengedi”, a 84 lejről 200 lejre kell majd növelni a gyereknevelési pótlékot. Emlékeztetett arra, hogy uniós szinten átlagban 210 euró ennek összege, míg Romániában jelenleg mindössze 10 euró.

Victor Ponta miniszterelnök a szerdai kormányülésen azt mondta: a "gyerekpénz" megduplázása mintegy 1,8 milliárd lejjel növeli évente a költségvetési kiadásokat, és a módosító indítványt előterjesztő liberálisok az alkotmány előírásait megszegve nem nevezték meg azt a forrást, amelyből a román állam ezt az összeget ki tudja fizetni. Ennek ellenére közölte, hogy a kormány előteremti majd "valahogy" ezt a pénzt.

Az RMDSZ is támogatja

A képviselők szerda délután tartják a végszavazást a sürgősségi rendeletről, és nagy esély van arra, hogy a családosoknak kedvező módosítás hamarosan érvénybe lépjen. Ezt így látja Máté András RMDSZ-es képviselőházi frakcióvezető is. "Ha délután lesz végszavazás, nagy eséllyel elfogadják a tövényt. Ám elképzelhető, hogy a kormánypártiak megpróbálnak időt nyerni, és elhalasztani a szavazást" - mondta a politikus.

Emlékeztett arra, hogy a "gyerekpénz" megduplázását az RMDSZ a bizottságban és a plénumban is támogatta. Szerdán pedig a plénumban több kormánypárti képviselő is "átszavazott", így sikerült elfogadni az összeg növelését. Máté elmondta, az ülésvezető szociáldemokrata házelnök is olyan jelzést adott, miszerint a kormánypártiak is hajlanak a módosítás megszavazására.

FRISSÍTÉS: Megvolt a végszavazás. A képviselők döntő házként egyöntetűen elfogadták a sürgősségi kormányrendelet módosításait, beleértve a "gyerekpénz" megduplázását - tudtuk meg Máté Andrástól. A törvény kihirdetése után életbe lép.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?