Összefér a melegség a családdal?

Május 15-én a család nemzetközi napját, 17-én a homofóbia-ellenes világnapot ünnepli az emberiség. A két, gyakran egymással szembeállított téma kapcsán kérdeztünk erdélyi magyar fiatalokat arról, megfér-e szerintük a család és a melegek elfogadása? Tarka válaszokat kaptunk.

„Szerintem elég csak megnézni, hogy mi az a téma, ami jelenleg legjobban érdekli a melegeket: a házasság. Ezek szerint sokuk családot akar, vagyis tiszteletben tartja ezt a modellt” – válaszolta megkeresésünkre a Szatmárnémetiben élő, egyetemista Orsi. Szerinte csak a rosszindulatúság, a vágy, hogy valakit gyűlölni kell, sodorja az embereket a homofóbiába.

A háromszéki Ferenc, aki bevallása szerint konzervatív, háromgyerekes katolikus családban nőtt fel, másképp látja a dolgokat. Úgy véli, szerinte nem fér össze a két dolog: „számomra a család az apából és az anyából áll, vagyis a nő és a férfi alkotja, mint ahogyan a gyerek foganásához is egy férfi és egy nő szükséges” – fogalmaz. „Azt viszont elismerem, hogy egy kedves, szerető meleg házaspár jobb, mint egy erőszakos, részeges apa”.

Ferenc úgy gondolja ugyanakkor, hogy leszbikus pároknak lehetne gyereket adni örökbe, férfiaknak azonban nem. „Nem tudom elképzelni egy gyerek nevelését anya nélkül” – magyarázza.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) huszonöt évvel ezelőtt, 1990. május 17-én  törölte a mentális betegségek jegyzékéből a homoszexualitást. Azóta ezen a napon tartják a Homofóbia Ellenes Világnapot, amely arra is emlékeztet, hogy a szexuális kisebbségek megkülönböztetésének tilalma az emberi méltóság érinthetetlen alapjogához kapcsolódik - olvasható Székely László magyarországi adatvédelmi jogbiztos közleményében. A szövegben az áll, "amint arra számos hazai és nemzetközi dokumentum, így a nemzetközi emberi jogi standardok között irányadó Yogyakarta alapelvek is rámutatnak, a szexuális irányultság és a nemi identitás minden ember méltóságának és emberi mivoltának szerves része, és nem képezheti hátrányos megkülönböztetés vagy bántalmazás alapját." (MTI)

A kolozsvári Ildikó szerint ez meddő vita. A két dolog nem fedi egymást, a család sem mindig nézett ki úgy, mint most, és ma sem úgy fogják fel ezt, mint nálunk. Ahol többnejűség van például, helytelenítenék a mi családformánkat. A legjobb azonban – mondja –, ha senki nem úgy néz a másikra, mint aki téved, hanem egyszerűen elfogadja, hogy a világ nem csak belőle áll. „Azt nem hiszik el az emberek, hogy a világ mindig változott és változni is fog” – zárja le.

Nem akar senkit sem korlátozni, de azt szeretné, ha mindkét „oldal” békén hagyná a másikat, vallja a magát szintén konzervatívnak valló, Kolozsváron élő Zsolt. „Ha nálunk azt hívják családnak, amit egy férfi és egy nő alkot, akkor két férfi vagy két nő kapcsolatát hívjuk másképp” – javasolja hozzátéve, sokkal rosszabbat gondolt a melegekről, de időközben több ismerőséről kiderült, hogy az azonos neműekhez vonzódik, és „tarthatatlan lett az álláspontja”.

Kimaradt?