SRI

"Nincsenek beépített titkos ügynökök a DNA-ban"

Kizártnak tartja a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetője, hogy a vádhatóság emberei közül bárkit beszerveztek volna a titkosszolgálatok. Laura Codruța Kövesi főügyész ezt a PRO TV-nek adott interjújában fejtette ki vasárnap.

Az illetékes elmondta, kollégái szakmai és erkölcsi tisztességére alapozza állítását. Mint megjegyezte, nem hinné, hogy a Román Hírszerző Szolgálatnak (SRI) szüksége lenne ügynökökre a DNA-ban.

Kövesi a PRO TV-nek úgy nyilatkozott, hogy a DNA vizsgálatai pánikot keltettek egyes politikusok körében, és ezért próbálják hangulatkeltéssel, a törvények módosításával akadályozni a vádhatóság munkáját. A főügyész elmondta, semmi kifogása az ellen, hogy a Legfelső Védelmi Tanács ellenőrzést rendeljen el az ügynökkérdés tisztázása érdekében, ahogyan azt a bírák és ügyészek szakmai testülete a napokban igényelte az igazságszolgáltatásba vetetett közbizalom megvédése érdekében.

Traian Băsescu a DNA körüli "bilincscsörgést", a magas rangú politikusok nagy médiavisszhangot keltő letartóztatásait kommentálva egy korábbi tévéinterjúban azt állította: 2004-es elnökké választása előtt bevett gyakorlat volt, hogy a titkosszolgálatoknak a bírák és ügyészek között is voltak ügynökei, akiket - mivel ez alkotmánysértő - könnyen zsarolhattak. A volt államfő szerint ő megpróbált ennek véget vetni, de nem biztos benne, hogy sikerrel járt.

Călin Popescu Tăriceanu - aki több ízben vádolta már túlkapásokkal a DNA-t - a korrupcióellenes ügyészség mozgásterének esetleges beszűkítéséért aggódó nyugati nagyköveteknek beszélt arról, hogy egyes vádlottakat a titkosszolgálatok a "bíróságig elkísérnek". Hozzátette: aggasztó jeleit látja annak, hogy az igazságszolgáltatásra "kifinomult" külső nyomás nehezedik.

Kimaradt?