Emil Boc szerint Kolozsvár belefulladhat a szemetébe

Kolozsvárt júniusban ellepheti a szemét, és az olaszországi városok sorsára jut, ha nem oldódik meg a hulladéktárolás kérdése. Ezt maga Emil Boc polgármester nyilatkozta pénteki sajtótájékoztatóján.

A bejelentés előzménye, hogy a pataréti szeméttelep gyakorlatilag megtelt, több hulladékot nem fogad. Emiatt ideiglenesen egy újabb telepet nyitottak, szintén Pataréten, ám szerdától csütörtökig a Környezetvédelmi Őrség utasítására ezt is be kellett zárni. Végül a telepet adminisztráló Salprest Rampă társaság 30 nap türelmi időt kapott, addig biztosított a szemét elszállítása Kolozsváron.

Emil Boc elmondta, a megoldást a Felek mellé tervezett új, környezetbarát hulladéktároló jelentené, amelynek már két éve el kellett volna készülnie, ám a község és Kolozs megye önkormányzata közötti viták miatt a munkálatok szünetelnek. A hulladéktárolót ugyanis a Felek tulajdonában lévő, 60 hektáros területre tervezték. A község pedig csak akkor egyezne bele a megépítésébe, ha a Kolozs megyei tanács megvásárolja a területet.

A polgármester szerint a Környezetvédelmi Őrség már februárban jóváhagyta egy ideiglenes, 4 hektáros telep megnyitását a korszerű hulladéktároló tervezett helyszínére, ám a jogi vita miatt ez sem lehetséges. A Kolozs megyei tanács megvásárolná ezt a 4 hektáros részt, ám Felek nem adja el, csak ha teljes, 60 hektáros területet megveszik – vázolta a helyzetet Boc.

Boc perrel fenyeget

A polgármester felháborítónak nevezte a „kolozsváriak érdeke elleni” huzavonát. Közölte, hogy egy hónap múlva megszűnhet a szemét elszállítása a városban. Az egyetlen alternatíva erre az lenne szeritne, ha Kolozsvár hulladékát más megyébe vinnék, ám ez ötszörösére növelné a szemétdíjat.

Boc elmondta, beszélt a Kolozs megyei tanács elnökével, Vákár Istvánnal is az ügyben, illetve részt vett a feleki tanács ülésén is. Közölte az érintettekkel, hogy perre számíthatnak, ha nem tesznek pontot a vitájukra. „Valakinek felelnie kell a kolozsvári szemétdíj ötszörös drágulásáért” – jelentette ki.

Kimaradt?