Ezer euróért mérik Szerbiában a szamársajt kilóját

Kilónként ezer euróért árulja szamársajtját egy szerbiai termelő. A zasavicai szamártelep munkatársai szerint a sajtot főleg külföldiek vásárolják, szamártejet azonban sokan mások is visznek, mert állítólag sok egészségügyi probléma orvosolható vele.

Az újvidéki nemzetközi mezőgazdasági vásáron is meglepetést keltett, hogy az egyik helyi termelő kilogrammonkénti ezer eurós áron tudott értékesíteni szamársajtot.

Az eladók szerint nem túlzás ez az ár, egy kilogramm szamársajthoz 25 liter tej kell ugyanis, egy szamárkanca azonban naponta csupán két decit ad. A termelő híre Szerbián kívülre is eljutott.

A Zasavicai Nemzeti Park a Duna és a Száva folyó között, Szávaszentdemeter mellett terül el körülbelül kétezer hektáron. Az itt található telepen 110 szamarat tartanak. Emellett azonban megtalálható itt a szürke marha, a mangalicasertés és a különböző baromfifélék is.

A telepen fejt szamártejből szappanokat és krémeket, valamint sajtot készítenek, a szamarak húsából pedig kolbászt.

A szamártejnek egészségmegőrző hatása van, állítólag fogyaszt, csökkenti a vér zsírtartalmát, gyógyítja a különböző bőrproblémákat, erősíti az immunrendszert és a légúti betegségekre is jó. Emellett anyatej helyett is adható, összetétel szempontjából az összes állat teje közül ez hasonlít a legjobban ugyanis az anyatejhez.

Egy liter szamártej itt 5 ezer dinárba kerül és az interneten is megrendelhető – mondták az eladók. Azoknak sem kell azonban aggódniuk, akiknek nincs ezer eurójuk arra, hogy egy kilogramm szamársajtot vásároljanak: 50 grammos kiszerelésben is kapható, ezért „mindössze” 6 ezer dinárt kell fizetni.

 

Kimaradt?