A bolgár nők lesznek leghamarabb anyák Európában

Európán belül Bulgáriában válnak a legfiatalabb korban anyává a nők: átlagosan 25,7 éves korukban szülik első gyereküket az Eurostat 2013-ra vonatkozó adatai szerint.

Az Európai Unió statisztikai hivatala szerdán Luxemburgban mutatta be a legújabb számokat a május 15-i család nemzetközi napja alkalmából.

Bulgáriát Románia követi, ahol átlagosan 25,8 évesen hozzák világra első babájukat a nők. Közép- és Kelet-Európában viszonylag korán vállalnak a nők gyereket, Lettországban, Észtországban, Lengyelországban, Litvániában és Szlovákiában 26 évesen, Magyarországon átlagosan 27,7 évesek a nők, amikor megszületik első gyerekük.

A délebbi országokban viszonylag tovább várnak a családalapítással. Olaszországban tolódik ki legtovább ez az idő: ott átlagosan 30,6 évesek a kismamák. Az európai uniós átlag 28,7 év.

2013-ban az Európai Unióban 5,1 millió gyermek született, közülük 2,3 millióan édesanyjuk első gyerekeként. Az elsőszülöttek 5,4 százalékának anyja tizenévesen szült, 2,8 százaléka pedig negyvenedik születésnapja után. 

Kimaradt?