Elültették a "mediáció fáját" Temesváron

A temesvári Michelangelo útkereszteződés zöldövezetében, a Termál strand mellett kedden jelképesen elültették a „mediáció fáját”. Az eseményre a Mediáció gyökeret ereszt című országos akció keretében került sor, amelynek során a 42 megyeszékhelyen elültettek egy-egy fát a mediáció intézménye létrehozásának 9. évfordulóján.

A jelképes faültetésen részt vett Nicolae Robu temesvári polgármester és Zeno Şuştac, a fővárosi Mediációs Tanács alelnöke. „Könnyű mindenért a bírósághoz fordulni, de létezik alternatív megoldás, mint a mediáció, ami elegáns, gyors és olcsó módja a konfliktusok kezelésének” – nyilatkozta a sajtónak Zeno Şuştac. „Ennek a jelképes faültetésnek az üzenete: a temesváriak bízzanak a mediáció intézményében, amely életképes megoldásokat kínál a konfliktushelyeztekben”. Nicolae Robu polgármester is hisz a mediáció létjogosultságában.

A jelképes faültetéssel azt szeretné üzenni a temesváriaknak, hogy legyenek toleránsabbak, tegyék félre a nézeteltéréseket és egyezzenek meg egymással. „Én nem keresem a konfliktusokat, de úgy látszik, hogy egyeseket zavar, hogy a törvény és a korrektség embere vagyok, és újabban az eredményeim is zavarják azokat, akik nem tudnak semmit felmutatni” – mondta Nicolae Robu politikai ellenfeleivel folytatott vitáira utalva.

A polgármester hangsúlyozta, hogy a kölcsönös tiszteletadás, a tolerancia híve, és szerinte a vitákat akkor is civilizált hangnemben kell lefolytatni, ha egymással ellentétes érdekek feszülnek egymásnak.

Kimaradt?