Harriet Tubman arcképe kerülhet a húszdollárosra

Harriet Tubman portréja kerülhet Andrew Jacksoné helyébe az amerikai húszdolláros bankjegyre, ha az online szavazás eredménye meggyőzi erről Barack Obama elnököt.

Harriet Tubman szökött rabszolgaként lett polgárjogi harcos, aki az 1850-es években sok rabszolgáknak segített az úgynevezett Földalatti Vasúton át a szabad államokba menekülni. A keddi online szavazáson résztvevők relatív többsége az ő arcképére cserélné a mai húszdollároson látható portrét, Andrew Jacksonnak, az USA hetedik elnökének, a Demokrata Párt alapítójának képét.

A Nők a húszdollároson (Women on 20s) csoport által megkérdezett 609 ezer emberből több mint 118 ezren választották Tubmant, utána következett Eleanor Roosevelt néhai first lady és ENSZ-nagykövet, Rosa Parks emberi jogi aktivista és Wilma Mankiller, a cseroki indiánok első női törzsfőnöke.

"Munkánkkal akkor leszünk készen, ha kezünkben tartjuk a Harriet képét viselő húszdolláros bankjegyet a női választójog törvénybe iktatásának 100. évfordulójáig, vagyis 2020-ig" - írta közleményében Susan Ades Stone, a petíciót indító csoport ügyvezetője.

A Nők a húszdollároson csoport azért az Andrew Jacksont ábrázoló bankjegyet javasolja lecserélésre, mert az elnök támogatta az őslakos indiánokat szülőföldjükről elűző 1830-as törvényt (Indian Removal Act).

Kimaradt?