Felvételi: új szakok és régi árak a BBTE-n

Idén a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem 4840 tandíjmentes, közel kilencezer tandíjas és 2655 távoktatási és csökkentett látogatású helyet hirdet meg alapképzési felvételire – számolt be hétfőn a felsőoktatási intézmény vezetősége.

A beiratkozás az egyik legjelentősebb eseménye a felsőoktatásnak, fogalmazott Ioan-Aurel Pop. Az egyetem rektora szerint az évente beiratkozók száma magas, de a minőséget is sikerül tartani. Tavaly 3,5 százalékkal nagyobb volt az egyetemre bejutók száma annak ellenére, hogy a tendenciák az ellenkező irányba mutatnak – magyarázta. Elismerte: akik bejutnak az egyetemre, természetesen nem mind diplomáznak le.

A magiszteri képzésen 3500 tandíjmentes, közel hatezer tandíjas és ezer csökkentett látogatású helyet hirdetnek meg – közölte  Soós Anna rektorhelyettes.

A 2015–2016-os egyetemi tanévvel kezdődően a BBTE négy új alapképzési szakot indít a következő karokon: Földrajz Kar: turizmusföldrajz (német nyelven); Történelem és Filozófia Kar: biztonsági tanulmányok (angol nyelven); Közgazdaság és Gazdálkodástudományi Kar: üzletigazgatás (német nyelven); Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar: leadership a közszférában (angol nyelven). 

Az egyetem 248 alapképzési szaka mellé hirdetnek meg idén négy újat: a Földrajz Karon a német nyelvű turizmusföldrajz, a Történelem és Filozófia Karon az angol nyelvű biztonsági tanulmányok, a Közgazdaság és Gazdálkodástudományi Karon a német nyelvű üzletigazgatás, és a Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karon az angol nyelvű leadership a közszférában szak. 17 új magiszteri képzés is indul idén.

Tavaly 1200 külföldi diák vett részt a BBTE oktatásában - az EU-s állampolgároknak egyébként nincsenek külön fenntartott helyeik, a hazai jelentkezőkkel együtt kell felvételizniük.

A nyári felvételi július 14. és 31. között zajlik, ezekkel kapcsolatosan ezen és ezen a honlapon lehet bővebb információt találni. A beiratkozási és képzési díjak mindössze hat szakon nőttek, hangzott el a sajtótájékoztatón. 

Kapcsolódók

Kimaradt?